Rood verkeerslicht voor fietsers
Doorstroming

Camera’s op Noord-Hollandse kruispunten geven fietsers vaker groen

Een betere doorstroming moet het fietsgebruik in Noord-Holland stimuleren. Foto: Inge Jacobs

De provincie Noord-Holland gaat op de belangrijkste fietskruispunten cameradetectie inzetten om fietsers prioriteit te verlenen boven andere weggebruikers. Naast de detectie voor verkeerslichten, kunnen de camera’s ook fietstellingen uitvoeren. Dit moet de provincie meer inzicht geven in het fietsgebruik op de kruispunten.

De provincie onderzocht drie verschillende toepassingen voor fietsdetectie, om fietsers eerder of langer groen te geven bij de kruising Cruqiusbrug in Amsterdam: via een app, slimme camera’s en met een connected bike. Een betere doorstroming voor fietsers moet het aantrekkelijker maken om de fiets te pakken, is het idee.

De toepassing van de slimme camera’s kwam als beste uit de bus. De methode is betrouwbaar en vergt geen actie van de fietser. Wel vraagt het om een forse investering om dit in de rest van Noord-Holland uit te rollen. Overigens bleek dat voor alle fietsers de gemiddelde wachttijd korter werd. Het effect hiervan op het overige (auto)verkeer was verwaarloosbaar klein.

Ook de andere twee toepassingen hadden voor-en nadelen, bleek uit de evaluatie. Een app om te communiceren met het slimme verkeerslicht is voordelig, maar om het te gebruiken moet de fietser bereid zijn de app aan te zetten, wat ook batterij en data kost. En slimme fietsen worden nu nog onvoldoende gebruikt om een reëele oplossing te zijn.

Focus Smart Mobility

Het onderzoek werd gedaan in het kader van het Smart Mobility 2018-2021 programma, waarbij verschillende smartmobility-maatregelen werden onderzocht. In Focus Smart Mobility 2022-2025 wordt de realisatie van detectie en prioritering van fietsers opgepakt. De eerste stap daarbij is om te bepalen op welke plekken in Noord-Holland de technieken het meeste effect hebben voor de fietser

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.