Betaald parkeren ergernis Nederlanders
EasyPark

Betaald parkeren grootste ergernis Nederlandse automobilisten

Uit onderzoek van EasyPark blijkt dat Nederlanders zich het meeste storen aan betaald parkeren. Foto: Hester Blankestijn - Rotterdam. Make it Happen.

Nederlanders ergeren zich het meest aan de verplichting te moeten betalen voor een parkeerplek. Het niet kunnen vinden van een parkeerplek is ergernis nummer twee. Dit blijkt uit een onderzoek naar houding en gedrag rondom parkeren en autorijden, van de parkeerapp EasyPark.

Andere ergernissen die hoog scoren onder Nederlanders zijn de beperkte parkeerduur, parkeerboetes en het niet kunnen vinden van een parkeermeter. De innovaties waar Nederlanders het meest op zitten te wachten is de mogelijkheid om door een app naar een beschikbare parkeerplek geleid te worden en het automatisch starten en stoppen van een parkeermeter tijdens het parkeren.

Het onderzoek is uitgevoerd door YouGov, in opdracht van EasyPark, zo staat te lezen op het ondernemersplatform Baaz. Er werden 16.574 mensen, waaronder 1010 Nederlanders, van 18 jaar en ouder online bevraagd. Er werd onder andere gevraagd naar grootste ergernissen, meest veelbelovende innovaties, gewenste oplossingen, het gebruik van parkeerapps en de manier van betalen.

Ongeveer een derde van de Europeanen gebruikt momenteel parkeerapps om de parkeerkosten te betalen, zo concludeert het onderzoek. Het niet hoeven meenemen van contant geld en de mogelijkheid om de parkeertijd flexibel aan te passen zijn volgens de respondenten twee van de belangrijkste voordelen. Onder EasyPark-gebruikers is de meest gewaardeerde functie de mogelijkheid om flexibel een parkeersessie te starten, stoppen en verlengen waardoor kosten worden bespaard.

Zoekverkeer

De huidige parkeerapps zorgen er volgens EasyPark voor dat de parkeerdruk in binnensteden afneemt, omdat gebruikers de app kunnen laten zoeken naar een zo goedkoop mogelijke plek of naar een lege parkeerplaats. Marius Koerselman, Benelux-directeur bij EasyPark, legt uit tegenover de redactie van Baaz: “Meer dan 20 procent van het verkeer in Amsterdam is zogenaamd zoekverkeer: automobilisten op zoek naar een parkeerplaats. Weten waar vrije parkeerplaatsen zijn kan de drukte fors doen afnemen en het vergroot de leefbaarheid in een stad.”

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt daarnaast dat de belangstelling voor elektrische voertuigen onder Europeanen enorm is. Meer dan de helft zegt te overwegen een elektrische auto aan te schaffen. Volgens automobilisten die momenteel al een elektrische auto bezitten, zijn er wel een flink aantal uitdagingen. Denk aan een tekort aan laadpalen, het moeilijk kunnen vinden van een laadpaal en het laden dat te traag verloopt.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.