Verbod benzinemotors uitgesteld
Klimaatakkoord

Verbod op snorfietsen met benzinemotors toch niet haalbaar

Het beoogde verbod op snorfietsen met benzinemotor in 2025, is niet haalbaar. Foto: Gemeente Rotterdam

Er komt vanaf 2025 toch geen verbod op de verkoop van snorfietsen met een benzinemotor. In het Klimaatakkoord is afgesproken om vanaf dat moment alleen nog de verkoop van uitstootvrije modellen toe te staan. Maar ‘lidstaten mogen niet zomaar besluiten om de verkoop te verbieden, omdat dat in strijd is met de interne markt”, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Snorfietsen zijn in de EU gereguleerd als bromfiets. De verkoop van dit specifieke soort bromfiets is onderdeel van de interne EU-markt en daar mag Nederland niet afzonderlijk een verbod op doorvoeren.

Er wordt nu gezocht naar alternatieve maatregelen om de elektrificatie van de snorfiets verder te stimuleren en zo het doel uit het klimaatakkoord te halen. “De knopen over welke maatregelen genomen worden om die afspraak na te komen, moeten nog worden doorgehakt”, aldus een woordvoerder. Staatssecretaris Vivianne Heijnen wil de Tweede Kamer daar uiterlijk in het najaar over informeren.

In totaal ligt het aandeel elektrische scooters (brom- en snorfiets) dit jaar op 46,7 procent, tegenover 33,9 procent in de eerste vier maanden van 2021. De Rijksoverheid heeft, samen met RAI Vereniging, BOVAG en Vereniging DOET zichzelf ten doel gesteld om in 2025 100% nieuwverkoop van emissieloze snorfietsen te realiseren. Maar volgens het ministerie is er dus meer nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Het kabinet hoopt dat vanaf 2030 alleen nog uitstootvrije bromfietsen verkocht mogen worden, maar is ook daarvoor afhankelijk van Europese wetgeving. Het vorige kabinet probeerde al eens een verbod op bromfietsen met verbrandingsmotor op tafel te leggen in Brussel. Maar daarvoor was “onvoldoende politiek draagvlak in EU-verband”, zegt de woordvoerder.

“Mogelijk dat het bereiken van een Europees akkoord op het uitfaseren van personenauto’s met verbrandingsmotor per 2035 leidt tot een nieuw momentum om óók succesvol Europees aandacht te vragen voor de uitfasering van de (niet-elektrische) bromfiets.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

1 reactie op “Verbod op snorfietsen met benzinemotors toch niet haalbaar”

Pat Rick|04.08.22|10:35

Nederland heeft wel de vrijheid om gewoon BPM invoeren voor snorfietsen, met percentage afhankelijk van motortype (elektrisch 0% en verbranding 100%). Net als bij andere motorvoertuigen. Niet af laten hangen op EU-wetgeving, maar laat NL zelf iets doen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.