
Ook Hilversum gaat vergunning vragen van deelscooteraanbieders
Deelscooteraanbieders die zich willen vestigen in Hilversum, moeten hier vanaf begin volgend jaar een vergunning voor aanvragen. Om de overlast en ‘wildgroei’ van deelscooters te beperken, wil de gemeente randvoorwaarden stellen waaraan aanbieders moeten voldoen. Steeds meer steden gaan over tot een vergelijkbaar vergunningensysteem.
De verwachting is dat het vergunningsstelsel in januari 2023 in werking treedt. Hierin stelt de gemeente onder andere voorwaarden aan de hoeveelheid aanbieders en deelscooters. Sinds april vorig jaar staan er honderd deelscooters van Go Sharing in Hilversum. Ook de aanbieders Check en Felyx hebben tijdelijke afspraken met de gemeente gemaakt, om honderd deelscooters te mogen neerzetten voor de periode van één jaar. Verder mag de gebruiker de rit niet beëindigen in het stations- en centrumgebied, omdat de druk op de openbare ruimte hier al te groot is.
Beconcurreren
“Als wij geen vergunningsstelsel hebben, is het bijvoorbeeld mogelijk dat er binnenkort vijf deelscooteraanbieders zijn met ieder honderd deelscooters”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Zij zullen elkaar in dat geval beconcurreren. In een dergelijke situatie is het gemiddeld gebruik per deelscooter erg laag.” Zodra de regels voor een vergunning officieel op papier zijn vastgelegd en vastgesteld, vervallen de tijdelijke afspraken met de drie deelscooteraanbieders.
Meerdere Nederlandse gemeenten gingen Hilversum voor, in het instellen van een vergunningensysteem. Onder meer Leeuwarden, Haarlem en Alkmaar gingen de mediastad voor.
Lees ook:
- Steeds meer steden laten deelscooteraanbieders vergunning aanvragen
- Lukraak geparkeerde deelscooters in Den Haag en Delft aangepakt
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50.
Bent u al abonnee?