Signalering 30 km/u, zebrapad, weg
Maximumsnelheid

VVN: ‘Harder dan 30 km/u in bebouwde kom de uitzondering’

30 km/u moet volgens VVN de norm worden binnen de bebouwde kom. Foto: IJ

Als het aan Veilig Verkeer Nederland (VVN) ligt, wordt een maximumsnelheid van 30 km/u binnen de bebouwde kom de norm. Alleen als een wegbeheerder kan aantonen dat een hogere limiet gewenst is, zou hier een uitzondering in gemaakt moeten worden.

Op dit moment is de werkwijze andersom: een wegbeheerder moet eerst aantonen dat de lagere snelheid gewenst is, op plekken waar nog een maximumsnelheid van 50 km/u geldt. Vervolgens wordt de weginrichting daarop aangesloten, bijvoorbeeld met verkeersdrempels en wegversmallingen. Dat maakt het doorvoeren van een lagere snelheid kostbaar en lastig.

Als de maximumsnelheid van 30 km/u in de straat gehandhaafd wordt en ‘logisch’ is voor de weggebruikers, dan zijn de voorwaarden voor de inrichting ook niet nodig, zo redeneert VVN. Er wordt dan een extra wegcategorie ingevoerd: de welbekende GOW30 (gebiedsontsluitingsweg 30).

“Ook verwachten wij dat de nieuwe norm bijdraagt aan de juiste mindset binnen de bebouwde kom: hier doe je extra rustig aan om rekening te houden met kwetsbare weggebruikers”, zo staat in het artikel op de website van VVN te lezen.

Daarnaast pleit VVN voor het invoeren van een maximumsnelheid van 15 km/u voor straten zonder trottoirs. Momenteel is dit in onderzoek bij het CROW.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.