Handhaving elektrische step
Micromobiliteit

Roermond voorloper in hardere aanpak overlast e-steps

Een groot deel van de elektrische steps is in Nederland nog niet toegestaan. Foto: Creative Commons

De overlast die elektrische steps veroorzaken, wordt in Roermond harder aangepakt. De constatering van de lokale politie dat de voertuigen voor veel onveilige situaties zorgen, maakt dat overtreders direct op de bon geslingerd worden. Vooralsnog is de extra focus een ‘lokale aangelegenheid en wordt het niet door de hele eenheid overgenomen’, aldus een woordvoerder van de politie Limburg.

Voor de politie in Roermond is de maat vol dat mensen het trottoir gebruiken om met hun e-steps op te rijden. Zij maken vanaf nu meteen een proces-verbaal op en bij een tweede keer kan de step in beslag worden genomen. Hoewel deze aanpak vooralsnog alleen in Roermond uitgevoerd wordt, zegt een woordvoerder dat ‘het best zou kunnen dat andere teams in de provincie dit ook gaan doen’. “Het probleem speelt op veel meer plekken.”

Zweeds verbod

Een groot deel van de elektrische steps, die maximaal 18 km/u kunnen, zijn helemaal niet toegestaan op de Nederlandse wegen. Desondanks zijn de Lichte Elektrische Voertuigen (LEV’s) bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Officieel mag je alleen de weg op met een e-step als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen als bijzondere bromfiets. Zo zijn bijvoorbeeld de Segway en Swing wel toegestaan. In dat geval is het voor de wet een snor- of een bromfiets. Daarmee moet je je dus wel op het fietspad begeven en niet in de voetgangersgebieden.

Nederland is niet het enige land dat worstelt met de regelgeving rondom deze vorm van micromobiliteit. Begin dit jaar stond de teller op 117.000 elektrische steps. In Zweden is het vanaf 1 september verboden om met een elektrische step op het voetpad te rijden. Er zouden in de Zweedse hoofdstad Stockholm al 12.000 exemplaren van het vervoersmiddel rondrijden.

Vanaf het nieuwe jaar zou ook in Nederland wetgeving van kracht worden om steps toe te staan op de openbare weg.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.