Parkeren buitenland
Uitdaging

Parkeren in vreemde stad lastig voor Nederlandse vakantieganger

Nederlandse automobilisten vinden het lastig om op hun vakantieadres een geschikte parkeerplek te vinden. Foto: Flickr

Met de auto langs pittoreske dorpjes in Italië of juist naar een grote wereldstad: het zorgt voor flink wat uitdagingen voor de Nederlandse automobilist. Een van de belangrijkste is het zoeken naar een parkeerplek. Dat blijkt uit onderzoek van Norstat, uitgevoerd in opdracht van EasyPark. 61 procent van de 1038 respondenten geeft toe dit lastig te vinden. 

Ook vindt zestig procent het lastig om te zien of het betaald of onbetaald parkeren is. Tegelijkertijd checkt slechts een kleine meerderheid (56 procent) goed of het toegestaan is op de gevonden plek te parkeren. 44 procent parkeert zelfs met regelmaat op plekken zonder zeker te weten of dat mag. Daarmee riskeert deze automobilist een boete die uiteen loopt van vijftien euro in Frankrijk tot tweehonderd in Spanje. Toch heeft 82 procent nog nooit een boete voor fout parkeren in het buitenland gekregen.

Milieuzones

Ook zijn automobilisten lang niet altijd goed op de hoogte van de afwijkende regels in het buitenland. Kennis over verkeersborden, benodigde milieustickers en vignetten laat te wensen over. 47 procent begrijpt heel vaak tot soms de verkeersborden in het buitenland niet. Ook is 28 procent niet bekend met de milieuzones. Dat kan tot problemen leiden als je naar steden als Berlijn, Lille (Rijsel), Parijs, Lyon wilt, want deze steden hebben milieuzones ingesteld. Je mag hier alleen in met een milieusticker, waarvoor je auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen (Euro-4-emissienorm of hoger; in het algemeen voertuigen gebouwd na januari 2005). Ook de noodzaak van een vignet (voor bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland) is voor 66 procent niet duidelijk. Ze weten wel dat er landen zijn waar dat nodig is, maar welke precies, dat weten ze niet.

EasyPark ziet voor de maand juli 2022 ruim tweeëneenhalf keer zoveel parkeertransacties het buitenland, in vergelijking met juli 2021.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.