Overbodige verekersborden
Straatmeubilair

‘Naast onnodige fietspaaltjes ook honderdduizenden overbodige verkeersborden’

De wildgroei aan verkeersborden maakt het voor de weggebruiker onoverzichtelijk. Foto: Localyse

Provincies en gemeenten hebben te weinig focus op het weghalen van overbodige obstakels op de weg. Twee jaar geleden pleitte Veilig Verkeer Nederland al voor landelijke afspraken om het aantal onnodige verkeersborden te verminderen, maar het aantal van 600.000 is desondanks gelijk gebleven. Vorige week nog waren de vele overbodige fietspaaltjes onderwerp van gesprek.

“Je moet als provincie en als gemeente vooruitzien en kijken waar het misgaat. Het weghalen van obstakels op de weg kan veel verkeersellende voorkomen”, zegt Rob Stomphorst van VVN.

In het Strategisch Plan Verkeersveiligheid van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, is risicogestuurd beleid de basis. Volgens VVN is een structurele aanpak om overbodige en nutteloze obstakels weg te halen hier een perfect voorbeeld van. “Veel mensen gaan de fout in als ze een onbegrijpelijk nieuw verkeersbord zien of een ander verrassingselement”, schreef de organisatie twee jaar geleden al. “Dan heeft een goedbedoelde toepassing een averechts effect.”

Geen rocket science

Er zijn volgens Stomphorst genoeg instrumenten beschikbaar voor gemeenten om te zien waar onnodige paaltjes, borden of ander straatmeubilair staan. Onder meer Cyclomedia en HR Groep Streetcare beheren systemen die dit soort data in kaart brengen.

“Het zal te maken hebben met jarenlange onderbezetting, maar het is natuurlijk geen rocket science. Je kunt je als provincie of gemeente iedere twee jaar concentreren op een bepaald aspect, zoals aflopende stoepranden of verkeersborden, net zolang totdat alles aangepakt is.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.