Utrecht fietsvriendelijk
Global Bicycle Cities Index

Utrecht beste stad ter wereld om een rondje te fietsen

Langs de Utrechtse singels is het volgens het Global Bicycle Cities Index 2022 heerlijk fietsen. Foto: Ria / Pixabay

Om een stukje te fietsen in de meest fietsvriendelijke stad ter wereld, hoef je niet ver te reizen. Van negentig steden wereldwijd, kwam Utrecht als beste uit de bus op het gebied van infrastructuur en fietsgebruik. De Domstad staat daarmee bovenaan de Global Bicycle Cities Index 2022, een initiatief van de digitale verzekeringsmaatschappij Luko.

De Duitse stad Münster en het Belgische Antwerpen staan op plek twee en drie in de lijst. Amsterdam is op de vijfde plek geëindigd, net achter Kopenhagen. Europese steden zijn goed vertegenwoordigd in de top van de index: er staat slechts één niet-Europese stad bij de bovenste tien, namelijk Hangzhou in China.

De negentig steden werden onderzocht op zes categorieën: het weer, fietsgebruik, misdaad en veiligheid, infrastructuur, de mogelijkheid voor fietsdelen en bijeenkomsten om ‘bewustzijn’ te stimuleren. Met name op het gebied van infrastructuur en fietsgebruik scoorde Utrecht hierbij bovengemiddeld hoog. Volgens de index heeft maar liefst 51% van de Utrechters een fiets. Bij de nummer twee in deze categorie (het Duitse Münster), lag dit aantal op 39%.

Ook in 2019 eindigde Utrecht bovenaan de lijst. Het kan haast geen toeval zijn dat je in Utrecht ook de grootste fietsenstalling ter wereld vindt én de drie drukste fietspaden van Nederland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.