Marco te Brömmelstroet FOTO Teska Overbeeke/UvA
Marco te Brömmelstroet

‘Er is een radicaal andere denkwijze nodig over mobiliteit’

Marco te Brömmelstroet wil met de stichting Lab for Thought stimuleren dat er anders over mobiliteit wordt nagedacht. Foto: Teska Overbeeke UvA

Er is een fundamenteel andere kijk nodig op hoe we de publieke ruimte inrichten en welke rol mobiliteit daarin speelt. Dat zegt ‘fietsprofessor’ Marco te Brömmelstroet, hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam, in de podcast BNR Mobility. Zijn onlangs opgerichte stichting ‘Lab of Thought’ verbindt wetenschappers en bedrijven, om na te denken over andere systemen dan waar we al zeventig jaar aan gewend zijn.

Door sociaal wetenschappers, mensen uit de creatieve sector en ‘de Elon Musks van deze wereld’ met elkaar te verbinden, hoopt Te Brömmelstroet dat er een ander soort innovatief klimaat ontstaat. “Zodat de focus niet meer alleen ligt op mensen zo snel mogelijk van A naar B brengen, maar zodat we andere keuzes gaan maken en andere doelen centraal gaan stellen. Dan kom je op hele andere innovaties dan hele snelle treinen door een tunnel of zelfrijdende auto’s waardoor je kan gaan Netflixen.”

“We zijn zo gewend dat straten ingericht worden om zo snel mogelijk op de plek van bestemming te komen, dat we ons nauwelijks kunnen voorstellen dat het ook anders kan”, vervolgt Te Brömmelstroet. “Elke straat is een verkeerskundig vraagstuk geworden, waar we zo snel mogelijk met onze auto of fiets overheen moeten kunnen. Maar dat betekent dat die straat al die andere functies heeft verloren, zoals sociale cohesie, spelen voor kinderen en ruimte voor groen.”

Zelfs de investeringen die gedaan worden op fietsgebied, zijn volledig gericht zijn op snelheid. “Fietssnelwegen, snelfietspaden, speed pedelecs”, geeft Te Brömmelstroet als voorbeeld. “Met als gevolg dat kinderen nu niet meer alleen naar school kunnen fietsen omdat de fietspaden niet meer veilig zijn. Dat is geen bewuste keuze, dat is een gevolg van de denkwijze dat alles snel moet. Er is nooit over nagedacht om aan de fietsaanbieders te vragen of ze misschien ook een bijdrage kunnen leveren aan een wereld waarin onze kinderen nog steeds zelfstandig naar school kunnen fietsen. Dat kan nergens anders ter wereld. Is er dan geen politieke partij te vinden die aan een stad wil werken waar je niet alleen maar snel doorheen kunt, maar een stad waar het waardevol is om te zijn?” vraagt de ‘fietsprofessor’ zich af.

Radicale ideeën

De Stichting Lab for Thought moet bedrijven en wetenschappers laten nadenken en reflecteren over wat voor wereld we nou eigenlijk aan het bouwen zijn. “We moeten onszelf de vraag stellen: ‘Is het nou wel zo slim om al onze tijd en energie te steken in een buis waardoor je snel naar Parijs kan worden geschoten?’ Op het moment dat je anders gaat denken, kom je echt op hele radicale ideeën en die gaan dan weer stollen in nieuwe innovaties. Zo creëer je een platform waar je echt met elkaar gaat nadenken over welke toekomst je mogelijk wil maken.”

Het is een kwestie van een lange adem, beaamt Te Brömmelstroet. “Het gaat niet makkelijk worden; over het huidige systeem hebben we ook 70 jaar gedaan.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.