Detectielus kruispunt
Detectielussen

Snellere doorstroming op twaalf Zuid-Hollandse kruispunten

Detectielussen in het asfalt verbeteren de doorstroom en verkeersveiligheid van fietsers. Foto: Provincie Zuid-Holland, 2022

Op twaalf kruispunten in Zuid-Holland kunnen fietsers na de zomer sneller doorfietsen en veiliger oversteken. Daar gaan slimme detectielussen voor zorgen, die in de fietspaden geplaatst worden. Een snellere doorstroming en een hogere verkeersveiligheid, moet het gebruik van de fiets stimuleren. 

De nieuwe, slimme detectielus in het asfalt is richtingsgevoelig en ‘weet’ ruim van te voren dat een fietser het kruispunt nadert. Het verkeerslicht springt hierdoor sneller op groen of blijft langer op groen staan, als er nog een volgende fietser aankomt. De fietser hoeft zo niet of minder lang te wachten totdat hij kan oversteken.

Bij een kruising in Leiden komt ook een thermische camera die fietsers in de fietstunnel detecteert. Vanuit dat signaal worden de verkeerslichten getipt dat er een fietser in aantocht is. Bij een fietsoversteekplaats bij Naaldwijk komen niet alleen detectielussen, ook worden de fietsverkeerslichten voorzien van een wachttijdvoorspeller. Als fietsers dan toch moeten wachten, weten ze precies hoe lang en kiezen ze er minder snel voor om toch door rood te rijden.

De detectielussen worden deze zomer geplaatst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.