Fietsenstalling Lijnbaan Rotterdam
Fietsparkeerstrategie

Rotterdam opent eerste van zeven nieuwe fietsenstallingen

De ruimtelijke fietsenstalling aan de Lijnbaan moet fietsers stimuleren hun fiets overdekt te parkeren. Foto: Bart Christiaens / Gemeente Rotterdam

Om de tienduizenden fietsen in de binnenstad van Rotterdam een fatsoenlijke parkeerplek te geven, worden de komende jaren vijf tot zeven stallingen bijgebouwd op prominente plekken in de stad. De eerste stalling aan de Lijnbaan is vorige maand geopend. Het open en ruimtelijke ontwerp moet het aantrekkelijk maken voor fietsers daar hun tweewieler te parkeren.

Er is bij het ontwerp van de overdekte stalling aan de Lijnbaan rekening gehouden met de ‘look & feel’, zoals Bart Christiaens het verwoordt. Hij is fietscoördinator bij de gemeente Rotterdam en weet hoe belangrijk het is om een fietsenstalling niet alleen functioneel, maar ook toegankelijk te maken. “Het is een open en ruimtelijke stalling geworden. We hebben ons best moeten doen voor de muurschildering, want die zou te duur zijn. Terwijl dit er juist aan bijdraagt dat het een aantrekkelijke plek is en geen donkere kelder waar je in moet met je fiets. Kwaliteit trekt nou eenmaal aan.”

Gastvrije binnenstad

Het faciliteren van voldoende fietsparkeerplekken is een concreet voorbeeld van hoe de Havenstad toewerkt naar een ‘gastvrije binnenstad’. “Het uitgangspunt is de voetganger op de eerste plek te zetten. Het afvangen van fietsers op strategische plekken, is hier een onderdeel van”, legt Christiaens uit.

Fietsenstalling Lijnbaan Rotterdam
De fietsenstalling biedt ruimte voor 400 fietsen en moet verrommeling in de binnenstad tegengaan. Foto: Bart Christiaens / Gemeente Rotterdam

Op het drukste moment in de week, staan er in de binnenstad 40.000 fietsen niet in een parkeervoorziening. Volgens de gemeente Rotterdam zijn er in 2030 maar liefst 60.000 fietsparkeerplekken nodig. Om te voldoen aan die vraag worden op centrale plekken, dichtbij fietsroutes, stallingen gerealiseerd. Zoals in het voormalig V&D gebouw naast de Koopgoot, de Centrale Bibliotheek, het Oude postkantoor en bij Schouwburgplein.

Het bijbouwen van fietsenstallingen is onderdeel van het programma Fietsparkeerstrategie binnenstad. In de nieuwe fietsenstalling op de Lijnbaan is plek voor 450 fietsen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.