Veiligheid fietspad Duitsland
Fietsinfrastructuur

‘Subjectieve veiligheid’ Duitse fietspaden in kaart gebracht

berlin.de

Het veiligheidsgevoel van fietsers, heeft voor een belangrijk deel te maken met de weginrichting, markeringen en bijvoorbeeld de aanwezigheid van auto’s. Maar de ervaring kan per persoon verschillen en dit maakt het een subjectieve zaak. Hoe fietsinfrastructuur eruit moet zien, zodat die ‘subjectieve veiligheid’ optimaal is, wordt in een Duits webportaal in beeld gebracht.

Fietspaden die als veilig worden ervaren vergroten de kans dat automobilisten overstappen op de fiets, is het uitgangspunt voor de ontwikkelaars van het portaal, staat op de website van CROW. De fietspadencheck brengt dit subjectieve aspect in beeld. Verkeersplanners, overheden en wegbeheerders kunnen hun plannen of bestaande fietsinfrastructuur controleren op radwege-check.de.

Webportaal veiligheid fietspad
Via het webportaal kan fietsinfrastructuur vergeleken worden op het vlak van ‘subjectieve veiligheid’. Foto: CROW

Ruim 1.700 verschillende fietsinfrastructuur-oplossingen kunnen via het portaal al met elkaar vergelijken vergeleken worden. De gegevens zijn gebaseerd op een online-enquête onder ongeveer 22.000 deelnemers met meer dan 400.000 beoordelingen.

Het Duitse Bondsministerie voor Digitale Zaken en Verkeer heeft de website gefinancierd die FixMyCity in het kader van het nationale fietsverkeersplan heeft ontwikkeld.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.