Minister Mark Harbers schoolcamapagne
Start schooljaar

Verkeersminister Harbers trapt ‘veilig naar school-campagne’ af in Rotterdam

Marloes Kanselaar, 2022

Verkeersminister Mark Harbers gaf maandag 22 augustus het startsein voor de campagne ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ van Veilig Verkeer Nederland. Op de Rotterdamse basisschool Prins Alexander verwelkomde hij ouders en leerlingen met de boodschap dat we rekening moeten blijven houden met schoolgaande kinderen en de verkeersveiligheid rondom scholen. “Dit feest willen we het hele jaar zo houden”.

Leerkrachten drummen op skippyballen en aanwezige ouders en kinderen klappen mee met de opzwepende muziek. De start van het nieuwe schooljaar wordt feestelijk ingeluid, op het Rotterdamse schoolplein. “En dit feest willen we het hele jaar zo houden”, aldus minister Harbers. “Maar dat lukt alleen als we het verkeer rondom scholen met elkaar veilig houden. De scholen zijn zes weken dicht geweest en dat is genoeg voor automobilisten om te vergeten dat ze vaart moeten minderen. Daarom is het goed om ze elk jaar weer extra te helpen herinneren, dat ze op de rem moeten drukken.”

De drukke weg die langs de school loopt, is een goed voorbeeld van het belang van de campagne. Ondanks dat het schoolplein met een hek is afgesloten, is het een weg waar ouders en leerkrachten zich zorgen over maken. Nog een reden volgens Harbers om vaart te maken met de mogelijkheid voor gemeenten om binnen de bebouwde kom de maximumsnelheid tot 30 km/u te verlagen. “De wens van gemeenten voor een richtlijnen voor een nieuwe wegcategorie GOW30 is veelvuldig uitgesproken. De aanpassingen rond wet-en regelgeving worden nu onderzocht en ik verwacht daar nog deze winter uitsluitsel over te krijgen. En dan hoeven gemeenten eigenlijk alleen nog maar de borden te vervangen.”

Stoepkrijt

Op de openbare basisschool blijft het bij de aanwezigen niet alleen bij het toespreken van het publiek. Ook de minister en de Rotterdamse wethouder Mobiliteit Vincent Karremans krijgen stoepkrijt in de handen gedrukt en kleuren samen met de kinderen de slogan in.

Veilig Verkeer Nederland heeft dit jaar de ‘schoolplein-challenge’ aan de campagne toegevoegd. Basisscholen worden uitgedaagd om op een zo origineel mogelijke manier de welbekende slogan ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ op het schoolplein aan te brengen. Over een paar weken krijgt de school met het origineelste idee, een prijs.

Verkeersminister Harbers Schoolplein challenge
Scholen worden dit jaar uitgedaagd om op een originele manier ‘De scholen zijn weer begonnen’ op het schoolplein aan te brengen.

Piek ongevallen

De periode na de schoolvakanties betekent elk jaar meer verkeersdrukte en doorgaans ook een piek in de ongevallen onder fietsende scholieren. Om het aantal ongevallen in deze periode terug te dringen schaalt VVN de activiteiten rondom haar scholierencampagne dit jaar op. Spandoeken en posters verschijnen in het straatbeeld met de tekst “Onze scholen zijn weer begonnen” en de organisatie roept de automobilist op om de snelheid aan te passen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.