Slecht zicht e-bikers
Oogmeting

Een op de vijf e-bikers geeft toe slecht zicht in het verkeer te hebben

Een op de vijf elektrische fietsers zegt niet scherp te kunnen zijn als zij zich in het verkeer bewegen. Flickr / Gerard Stolk, 2017

Met 25 km/u uur of harder op de openbare weg rijden, zonder goed te zien wat er om je heen gebeurt: dat is vragen om problemen. Toch geeft ongeveer 20% van de elektrische fietsers en automobilisten toe niet scherp te kunnen zien, ook al dragen ze een bril of lenzen. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Pearle Opticiens

Naar schatting worden wereldwijd meer dan 5% van alle verkeersongevallen veroorzaakt door slecht zicht. Vooral elektrische fietsers zijn steeds vaker betrokken bij een verkeersongeval. 21% van de elektrische fietsers geeft aan niet scherp te kunnen zien, terwijl zij vaak ook behoorlijke snelheden kunnen halen.

Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland: “Het lijkt een open deur, maar goed kunnen zien in het verkeer is van levensbelang. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat het gezichtsvermogen heel geleidelijk aan minder kan worden.”

Gezichtsscherpte verandert ongemerkt

Veilig Verkeer Nederland (VVN) adviseert dat iedereen eigenlijk elke twee jaar zijn of haar ogen zou moeten laten controleren, zodat dit net zo vanzelfsprekend wordt als de gebruikelijke tandartscontrole. Bij ruim 60% van de bril- en lenzendragers verandert de gezichtsscherpte namelijk ongemerkt elke twee jaar, terwijl ze slechts eens in de drie jaar een oogmeting laten doen.

Van alle respondenten die regelmatig een auto bestuurt, geeft 8% aan nooit een oogmeting te hebben gedaan, waarvan de helft zegt dat het voor hun gevoel niet nodig is. “Vaak merken mensen pas dat ze beter kunnen zien als ze een oogmeting laten doen. Het dragen van de juiste bril of contactlenzen komt de verkeersveiligheid absoluut ten goede,” aldus oogarts Niels Crama.

De foto is gemaakt door Gerard Stolk en gevonden op Flickr.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.