Top 10 Fietsplatform
Recreatief fietsen

Fietsplatform vraagt aandacht voor verbetering fietsinfrastructuur

Het Fietsplatform vraagt aandacht voor verbetering fietsinfrastructuur.Foto: persbericht Fietsplatform, 2022

Stadsfietsen, e-bikes, racefietsen, speed pedelecs, fatbikes: de Nederlandse fietspaden worden de laatste jaren steeds drukker en daarmee onveiliger. Het aanbod van paden en wegen is niet berekend op het toegenomen en veranderde gebruik, zo stelt Fietsplatform. De koepelorganisatie stelde daarom samen met ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU een top 10 voor het recreatieve fietsen op.

De landelijke organisaties die opkomen voor de belangen van het recreatieve fietsen geven hiermee concrete aanbevelingen op weg naar de Statenverkiezingen. Het gezamenlijke verzoek: neem de punten op in de verkiezings­programma’s en daarna in het komende collegeakkoord.

De gezamenlijke organisaties pleiten onder andere voor een upgrade van fietspaden. “Onze fietspaden variëren van vrijliggende paden door de natuur tot – voor recreatieve tochten weinig interessante – paden naast drukke N-wegen. Belangrijk is dat die fietspaden goed uitgevoerd zijn, aansluitend op het gebruik. Waar nodig zullen paden moeten worden verbreed of een betere verharding moeten krijgen. Dat is altijd maatwerk; brede lappen asfalt of beton zijn niet altijd de oplossing”, aldus Eric Nijland, directeur Fietsplatform.

Drukte fietspaden spreiden

Ook ruimtelijke planning en de sturing van gebruikersstromen, worden in de top 10 genoemd als speerpunten. ‘Steeds vaker zorgt drukte op het fietspad voor een negatieve ervaring van een fietstocht. De belangrijkste oplossing zit hem in het op peil houden van het aanbod van paden en wegen’, zo stelt het Fietsplatform. Volgens Arjan de Vries, directeur bij de NTFU, kan drukte beter worden gespreid door het bieden van goede alternatieven op de drukste plekken en momenten.

Verder spelen aanvullende voorzieningen een belangrijke rol in de waardering van fietstochten. Denk aan een goede spreiding van voorzieningen als bankjes, waterpunten, oplaadpunten en openbare toiletten.

De complete top 10 is hier te downloaden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.