minder auto's

Vergroening Hofplein verlaagt hittestress

Tekening Hofplein na de vergroening. Foto: Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft onderzoek laten doen naar het effect van de toekomstig nieuwe groene inrichting van het Hofplein op de hittestress in de binnenstad. Daaruit blijkt dat het vergroenen van het belangrijke verkeersknooppunt de gevoelstemperatuur met zeven graden Celsius verlaagt.

Over een paar jaar is het drukke Hofplein in Rotterdam veranderd in een groen levendig stadsplein met natuurlijk de bekende fontein als bruisend middelpunt. Het verkeer rijdt langs de randen van het plein op minder rijbanen dan er nu zijn. Het ontwerp biedt meer ruimte voor fietsers en voetgangers. De tram blijft gewoon op dezelfde plek rijden.

Gevoelstemperatuur

Op het plein komen ongeveer 150 bomen en verschillende soorten planten. Onder het plein komt een waterberging waar regenwater opgeslagen kan worden. Dit kan worden gebruikt om de planten en bomen van water te voorzien als het een langere tijd warm en droog is.

De hittestress-analyse toont aan dat de nieuwe inrichting van het plein zorgt voor een aanzienlijke afname van de temperatuur. De gevoelstemperatuur zal afnemen naar mate de bomen groeien richting de eindsituatie.

Het definitieve ontwerp van het Hofplein is in oktober dit jaar gereed. Na de zomer buigt de Gemeenteraad zich over de plannen. Het begin van de uitvoering van de herinrichting van het Hofplein staat gepland voor eind 2023.

Het vergroenen van het Hofplein is onderdeel van zeven stadsprojecten waarvoor de gemeente Rotterdam 233 miljoen euro heeft uitgetrokken.

Bekijk hieronder de voorgestelde plannen:

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.