fietsveiligheid

Dronebeelden toetsen ervaringen scholieren in schoolomgeving

Dronebeelden rotonde Pijnacker-Nootdorp. Foto: Antea Group in opdracht van ROV Zuid-Holland.

Wie kunnen er nu beter meedenken over een veilige route naar school, dan de honderden leerlingen die er dagelijks naartoe fietsen? Dat dacht het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROVZH) ook. Door de bevindingen van de scholieren te combineren met dronebeelden van de omgeving, ontstaan er interessante nieuwe inzichten, zo blijkt.

Een groot deel van de ruim 1.400 scholieren van het Stanislascollege in Pijnacker-Nootdorp komt met de fiets naar school. Aan hen werd gevraagd wat ze vinden van het verkeerscirculatieplan van de gemeente. Met een drone is vervolgens gekeken naar plekken die de leerlingen als gevaarlijk hadden aangemerkt. Die beelden zijn door het ROVZH en de gemeente geanalyseerd.

Gedrag, infra en educatie

Arjan Breider is projectleider bij ROVZH en vertelt over de bevindingen die het droneonderzoek opleverde. “Het is heel interessant om beelden vanuit de lucht te zien. Je kunt redelijk ongestoord observeren, anders dan wanneer je bijvoorbeeld tussen het verkeer op straat gaat staan. De bevindingen zijn een mix van gedrag, infrastructuur en educatie. Zoals verwacht zagen we, zoals bij veel scholen, scholieren die in groepen fietsen. Dit zorgt voor ander gedrag dan wanneer een scholier alleen fietst.”

ROV Zuid-Holland biedt zowel op basisscholen als op middelbare scholen programma’s aan op het gebied van verkeerseducatie. “Je ziet bij het Stanislascollege veel verkeersgedragingen waarin we in TotallyTraffic, ons programma voor het voortgezet onderwijs, lesmethoden hebben. Voorbeelden hiervan zijn fietsvaardigheid, groepsdruk en afleiding door mobiele apparaten”, aldus Breider.

Op het gebied van infrastructuur bleken uit de beelden dat een rotonde op de gereden route voor veel verwarring zorgde. “Dit kan de gemeente vervolgens aan het denken zetten, of daar aanpassingen gedaan moeten worden”, legt de projectleider uit.

Fietsenstalling

Ook over de ingang van de fietsenstalling zijn nieuwe ideeën ontstaan. Docent aardrijkskunde Gerard van Dommelen vertelt: “Onze fietsenstalling kent twee ingangen, waarvan er een de standaard ingang is. We kijken nu of we de situatie veiliger kunnen maken door de andere ingang de standaard te maken. De gemeente helpt ons hierbij.”

Het droneonderzoek is afgerond. Het ROV Zuid-Holland biedt deze ondersteuning om partijen die aan de slag willen met verkeersveiligheid meer mogelijkheden daarvoor te bieden. Het is vooral van belang dat er ‘handelingsperspectieven worden gegeven’. “Een veilige schoolomgeving krijg je alleen als je met elkaar samenwerkt. De school, gemeente, handhavers. In die puzzel kan iedereen bijdragen aan oplossingen. En door deze techniek om beelden vast te leggen met elkaar, kan bijvoorbeeld de gemeente die erbij pakken, als er in de toekomst aanpassingen worden gedaan in de openbare ruimte.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.