Nationaal plan verkeersveiligheid

Provincie Groningen investeert in veilige wegen en fietspaden

Fietspad in Groningen. Foto: Pixabay/ Rudy and Peter Skitterians.

Nieuwe en bredere fietspaden, maatregelen om de snelheid van autoverkeer te verminderen en het veiliger inrichten van de schoolomgeving. Allemaal projecten waarvoor Provincie Groningen en gemeenten beide vier miljoen euro uitrekken.

De achttien projecten worden verspreid over de provincie uitgevoerd. Zo komen er nieuwe fietspaden in Appingedam en tussen Beerta en Finsterwolde. In Warffum en Hoogezand worden 30-kilometerzones ingericht. In Bedum en Marum is aandacht voor de verkeersveiligheid rondom een school en kinderdagverblijf.

Het geld van de provincie voor de projecten komt uit verschillende potjes. De helft komt uit de pot voor verkeersveiligheid en de andere helft komt uit een pot voor het verbeteren van de fietsinfrastructuur. De gemeenten hebben alle projecten zelf ingediend en betalen voor de helft mee aan de projectkosten. De gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het plan en de uitvoering. Veel projecten gaan in 2023 van start en moeten binnen vijf jaar zijn afgerond.

Nationaal plan verkeersveiligheid

De plannen om te investeren in de verkeersveiligheid in Groningen komt voort uit een samenwerking tussen het Rijk, gemeenten en provincies. De overheidsorganen hebben een Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 opgesteld. Daarin beschrijven ze negen beleidsthema’s met als doel het aantal verkeersongevallen ernstig terug te dringen. Het doel is om in 2050 nul verkeersdoden te hebben.

Gemeenten en Provincie Groningen gaven tussen 2017 en 2020 reeds 12,5 miljoen euro uit om de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren. Hier ook werden nieuwe fietspaden aangelegd en fietspaden verbreed. Ook kwamen er opvallende oversteekplaatsen, veilige schoolroutes en fietsstroken. In totaal ging het toen om 83 projecten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.