Verkeersveiligheid schoolkinderen
Protest

Ouders van fietsende kinderen gaan de straat op in Haarlem

Jongen fietst door een park. Foto: Pixabay/Fernando de Lima

Ouders in Zuid-West Haarlem zijn bezorgd over hun fietsende kinderen. Op initiatief van bezorgde moeder Joosje Campfens gaat een groep ouderen de straten op om de onveilige wegen over te nemen en deze veiliger te maken voor scholieren. Dit blijven ze maandelijks doen totdat de gemeente in actie komt.

“Dagelijks fietsen er duizenden kinderen door de bebouwde kom over de smalle straten en wegen”, schrijft Campfens in haar oproep. “De straten en wegen zijn ingericht op gemotoriseerd verkeer dat enorm is toegenomen door tweeverdieners en woningbouw.” Daarnaast rijden ook steeds meer pakketbezorgers, boodschappenbezorgers en vrachtverkeer rond in de smalle straten.

“Ik kan het niet meer aanzien, daarom initieer ik een actie uit liefde voor onze fietsende kinderen. Niet alleen hun fysieke gezondheid maar ook hun zelfstandigheid staat op het spel”, vindt Campfens.

De protesterende ouders  willen een extreem lagere snelheid van gemotoriseerd verkeer in de bebouwde kom. Ze willen ook meer veilige oversteekpunten, meer fietsstraten en ze willen dat de schoolstraat in de ochtend en de middag wordt afgesloten.

Straten veiliger maken

Het plan is om de gevaarlijke oversteekpunten te bemannen met vier personen als zijnde ‘klaar-overs’. Daarmee verwacht Campfens dat het gemotoriseerd verkeer een stuk minder hard zal rijden. Daarnaast willen de actievoerders de straat rondom de school OBS De Zuidwester afzetten als de school open gaat en sluit.

De regio in Zuid-West Haarlem waar de ouders protesteren bevat maar liefst zeven scholen, ongeveer 7.000 fietsende kinderen, 25.000 inwoners en nog meer dan 2.000 te bouwen woningen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.