Bankjes recreatieve fietsroutes
Recreatieve fietsroutes

Gebrek aan bankjes grootste ergernis fietsers

Een tekort aan voldoende rustplekken langs fietsroutes is een grote bron van ergernis voor fietsers.Fietsplatform, 2022

Tijdens een flinke fietstocht over mooie Nederlandse landwegen en langs kleurrijke heidevelden, is het wel zo fijn om af en toe een rustpauze in te lassen. Maar het gebrek aan bankjes langs recreatieve fietsroutes, maakt dit nog niet zo makkelijk. De afwezigheid van rustplekken is dan ook de grootste ergernis van fietsers, blijkt uit onderzoek geïnitieerd door ANWB en mede verspreid door Fietsersbond, NTFU en Stichting Landelijk Fietsplatform.

Het gebrek aan bankjes wordt in de lijst met grootste ergernissen opgevolgd door onvoldoende aanbod van openbare toiletten. In Friesland wordt het ontbreken van wc’s zelfs als grootste belemmering gezien. In de zomer van 2020 schaarde het Fietsplatform zich al achter de toiletalliantie, een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting, voor voldoende openbare en opengestelde toiletten. Ook het aanbod watertappunten en oplaadpunten wordt door de fietser als verbeterpunt aangegeven. “Belangrijk is een goede spreiding van deze voorzieningen. En dus een goed overzicht. Dat ontbreekt nu veelal. Ook de kwaliteit van deze voorzieningen is belangrijk. Beheer en onderhoud moeten goed geregeld zijn, anders is de waarde beperkt of zelfs negatief ”, aldus Eric Nijland, directeur Fietsplatform.

De oproep voor goede voorzieningen langs fietsroutes maakt deel uit van een bredere top 10 met aanbevelingen voor het recreatieve fietsen, die de organisaties onlangs presenteerden. Deze biedt concrete handvatten met aanbevelingen op weg naar de Statenverkiezingen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.