Europese Mobiliteitsweek
'Betere verbindingen'

Afgesloten stadsringen en korting op OV tijdens Europese Mobiliteitsweek

Tijdens de Europese Mobiliteitsweek worden reizigers wereldwijd gestimuleerd om de auto te laten staan. DCE / Chris Bruntlett

Fietsen naar kantoor, een deelbakfiets volladen met boodschappen of proefrijden met een elektrische fiets: tijdens de Europese Mobiliteitsweek die vrijdag 16 september van start gaat, hoopt de Europese Commissie dit soort vormen van duurzame mobiliteit te stimuleren. Onder meer de provincie Utrecht geeft gehoor aan de bewustwordingscampagne en probeert met allerlei acties en initiatieven inwoners in beweging te krijgen. 

De aftrap van de Mobiliteitsweek Utrecht vindt dit jaar plaats in Amersfoort. De gemeente sluit op zaterdag 17 en zondag 18 september een deel van de stadsring af, om een stukje stad terug te geven aan de inwoners. In die periode meten ‘Snuffelfietsers’ wat de afwezigheid van autoverkeer doet met de fijnstofwaarden en de temperatuur. Met een sensor aan hun fiets onderzoeken zij wat de afsluiting van de stadsring voor gevolg heeft voor de luchtkwaliteit. Tegelijkertijd wordt het vrije asfalt gebruikt voor onder meer danslessen, optredens en workshops.
Ook kopen reizigers in alle Syntus Utrecht-bussen voor 6 euro een speciale Dagkaart Mobiliteitsweek, om de hele dag te gebruiken.

Beloningssysteem

Verschillende werkgevers zoals ANWB, Nationale Nederlanden en Aegon zetten zich tijdens Mobiliteitsweek gezamenlijk vanuit The Hague Connected in door medewerkers te stimuleren tot duurzamer reisgedrag. Van proefrijden met elektrische fietsen tot een beloningssysteem dat gekoppeld is aan een goed doel bij het gebruiken van alternatieve vervoersmethodes. “We weten dat meer dan de helft van de autoritten in het woon-werkverkeer korter zijn dan 7,5 kilometer. Met deze bewustwordingscampagne zetten we ons in en dragen we bij aan de bereikbaarheid in en om de stad Den Haag”, aldus Elske van de Fliert van Zuid-Holland Bereikbaar.

Autoloze zondag

De Europese Mobiliteitsweek is een wereldwijde campagne over duurzame mobiliteit. Dit jaar is het thema ‘Betere verbindingen’. Ruim tweeduizend steden in 44 landen zetten alles in het teken van duurzame mobiliteit. Zo is op zondag 18 september het Brussels Gewest de grootste autovrije zone van Europa. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met Nederlandse gemeenten en organisaties.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.