Parkeerkosten Den Haag
Coalitieakkoord

Haagse autobezitters gaan meer betalen voor parkeerplek

In het nieuwe coalitieakkoord staat dat de parkeerkosten voor inwoners en bezoekers van Den Haag omhoog gaan. Creative Commons, 2019

Het wordt voor inwoners en bezoekers van Den Haag duurder om hun auto te parkeren. Niet alleen gaan de kosten van parkeervergunningen omhoog, ook stijgt het tarief voor betaald parkeren op straat en wordt er op meer plekken betaald-parkeren ingevoerd. Dat meldt Omroep West op basis van het nieuwe coalitieakkoord dat morgen gepresenteerd wordt.

In het akkoord van D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA staat dat een eerste parkeervergunning twee euro duurder wordt. Ook de prijs van een tweede parkeervergunning gaat omhoog. Voor parkeren op straat in de stad betalen bezoekers voortaan ongeveer twee euro per uur meer. Bovendien komen er meer gebieden in Den Haag waar een betaald parkeren-regime wordt ingevoerd, onder meer in Loosduinen.

Extra inkomsten

De hogere parkeertarieven leveren het college niet alleen extra inkomsten op, de maatregelen moeten er ook voor zorgen dat het autobezit minder aantrekkelijk wordt. De partijen zijn bang dat Den Haag dichtslibt als er geen stappen worden ondernomen.

Verder wil de beoogde coalitie proberen op andere manieren te zorgen voor minder geparkeerde auto’s in het straatbeeld. Daarom willen de partijen onderzoeken of het mogelijk is om op plekken waar de parkeerdruk extreem hoog is, inpandige parkeerplekken te realiseren, zoals parkeergarages of andere voorzieningen. Dat zou betaald kunnen worden uit hogere tarieven voor bezoekersparkeren. Het nieuwe stadsbestuur wil niet alleen kijken of er meer auto’s in garages kunnen. Om de stoepen begaanbaar te houden, komen er ook meer stallingen voor fietsen.

‘Geluidsflitspalen’

Ook komen er ‘geluidsflitspalen’ in de stad om een einde te maken aan scheurende auto’s die voor veel lawaai zorgen. Dit in de ogen van de partijen ‘asociale’ gedrag  is één van de grote ergernissen van inwoners van Den Haag.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.