Hoge vervoerskosten
Vervoerskosten

Onderzoek: 30% automobilisten overweegt anders reizen

Nederlanders zijn zich bewuster dan ooit van de hoge kosten van vervoer. Pixabay/ Rudy and Peter Skitterians. 2022

Inflatie, een stijgende energierekening en de hoge brandstofkosten, dwingen Nederlandse huishoudens na te denken over alternatieve vormen van vervoer. Na huis en energie is vervoer namelijk de grootste kostenpost. Uit onderzoek van bureau MSI-ACI Europe, in opdracht van Arriva/glimble, blijkt dat maar liefst 30% van de automobilisten overweegt vaker of zelfs helemaal voor het openbaar vervoer te kiezen, als dat goedkoper is.

Deze zomer onderzocht bureau MSI-ACI Europe hoe Nederlanders aankijken tegen kosten en alternatieven voor vervoer. Of het nu gaat om eigen vervoer of openbaar vervoer. Meer dan de helft (54%) van de 1200 deelnemers aan het onderzoek zegt nog in 2022 maatregelen te willen nemen om de kosten van vervoer te verminderen. Van de ondervraagden zegt 22% minder te gaan reizen, 15% wil duurdere manieren van vervoer te vervangen door goedkopere alternatieven en gaat vergelijken.

62% onderschat kosten eigen vervoer

Bij een auto ziet men brandstof vaak als de enige kostenpost. Maar ook verzekering, belasting onderhoud, afschrijving en parkeerkosten zijn een substantieel onderdeel. Ruim 60% van de Nederlanders onderschat de kosten van de auto, zo blijkt. Op maandbasis, maar ook als losse rit.

Het tarief van het OV blijkt ondoorzichtig: de vele abonnementsvormen, vervoerders, een aanvullende deelfiets. Of een auto, minder reizen of een ander abonnement dan een beter alternatief is? Het begint met inzicht en veel Nederlanders zullen zich daar komende tijd over buigen. Het blijft zoeken: 17% weet nog niet hoe.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.