Sigrid Kaag Miljoenennota
Miljoenennota

900 miljoen naar bereikbaarheid nieuwbouw en 25 miljoen naar veiligheid N-wegen

Minister Sigrid Kaag (Financien) biedt op Prinsjesdag het koffertje met de miljoenennota aan in de Tweede Kamer. Op de derde dinsdag in september begint het nieuwe werkjaar van de regering. ANP / PHIL NIJHUIS, 2022

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat investeert volgend jaar 900 miljoen euro om nieuwe woonwijken bereikbaar te maken. Ook de verkeersveiligheid op Rijks-N-wegen is een belangrijk speerpunt in 2023. Minister Mark Harbers investeert 25 miljoen euro om N-wegen veiliger te maken. Dit staat in de Rijksbegroting die gepresenteerd werd tijdens Prinsjesdag.

Om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen, wil het kabinet de komende jaren veel nieuwe woningen bouwen. Minister Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen maken in 2023 900 miljoen euro vrij om de bereikbaarheid van nieuwe woonwijken te waarborgen. Het bereikbaar maken van nieuwe woonwijken. In het najaar komt daar nog geld bovenop, naar aanleiding van de MIRT-overleggen. Dat geld gaat naar het verbeteren van bestaande wegen of OV-verbindingen, maar ook naar slimme ideeën vanuit gemeenten. Zoals een extra fietstunnel of een rotonde.

Staatssecretaris Heijnen: “Een woonwijk is meer dan rijtjes huizen achter elkaar. Inwoners maken de wijk, ze ontmoeten er elkaar en helpen elkaar. Goede verbindingen van en naar je woonwijk zijn daarbij van groot belang. Iedereen wil makkelijk naar werk, sport, school of familie kunnen. Daarom vind ik het van groot belang dat we hier samen met gemeenten heel gericht in investeren.”

Verkeersslachtoffers N-wegen

Minister Harbers investeert komend jaar 25 miljoen in meer veiligheid op Rijks-N-wegen. Op N-wegen vallen relatief veel verkeersslachtoffers. Door bijvoorbeeld de berm aan te pakken, kan de veiligheid op de weg beter worden. Harbers trekt hiervoor ook na 2023 geld uit, de totale investering bedraagt 200 miljoen euro over de periode 2023 tot en met 2026.

In totaal is er komend jaar 12,9 miljard euro beschikbaar voor het ministerie.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.