Ropelight BITS project
Ropelight

Donker fietspad door Deens bos veiliger door instelbare LED’s

De innovatieve LED-verlichting langs een donker fietspad moet de verkeersveiligheid vergroten. CROW,2022

Als fietser door een donker bos rijden is om meerdere redenen niet prettig. Maar niet op elke weg is normale straatverlichting aanleggen mogelijk. Daar hebben ze in de Deense stad Aarhus iets op bedacht: ‘RopeLight’. Dit is een markering met LED-verlichting die in het fietspad is geïmplementeerd. De kennisbank op de website van Fietsberaad CROW bericht over deze innovatie.

Het fietspad in kwestie loopt door een bos waar het aanleggen van gewone straatverlichting problematisch is. De nieuwe verlichting begeleidt de fietser op fietspad door het bos na zonsondergang. Het zogenaamde RopeLight is een pilotproject en kan een breed scala aan kleuren gebruiken, eventueel automatisch aangestuurd op basis van bepaalde data. Zo kan de markering van kleur veranderen door verandering in temperatuur, terwijl zonsondergang en zonsopgang bepalen wanneer deze wordt in- en uitgeschakeld.

Het kleurenschema kan ook worden aangepast aan de hand van het seizoen of om evenementen en andere initiatieven te benadrukken. Ook zijn de LED’s te dimmen, om een mooi lichtniveau te creëeren, zodat de fietser geen last heeft van het licht. Bijkomend effect kan zijn dat forenzen ernaar uitkijken om het fietspad te gebruiken, zich afvragend welke kleuren ze zullen tegenkomen.

BITS-project

De innovatieve oplossing is onderdeel van het BITS-project. BITS is een vier jaar durend project binnen het Europese Interreg, waarin enkele landen samenwerken om het fietsgebruik en de -veiligheid te vergroten met behulp van ITS-toepassingen (Intelligent Transport Systems).

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.