Fietsen Amsterdam Oekraine
Donatie

2000 Amsterdamse ‘weesfietsen’ naar Oekraïense hulpverleners

De Oekraïense Veronika Mutsei zorgt er met de stichting Zeilen van Vrijheid voor dat de Amsterdamse fietsen naar Oost-Europa worden getransporteerd.Gemeente Amsterdam, 2022

Hulpverleners in Oekraïne krijgen van de gemeente Amsterdam maximaal tweeduizend fietsen die nooit zijn opgehaald uit het fietsdepot. De rijwielen worden door de stichting Zeilen van Vrijheid naar het oorlogsgebied in Oost-Europa gebracht.

In het fietsdepot in het Westelijk Havengebied staan duizenden fietsen te wachten op hun rechtmatige eigenaar. De rijwielen zijn weggehaald omdat ze bijvoorbeeld verkeerd geparkeerd stonden. Een deel van de fietsen dat nooit is opgehaald, krijgt nu een nieuwe bestemming in Oekraïne.

De stichting Zeilen van Vrijheid is opgericht door Veronika Mutsei, die in de Oekraïense hoofdstad Kiev geboren is maar nu in Amsterdam woont. Zij helpt de fietsen te selecteren en voorziet ze van de kleuren van de Oekraïense vlag. “We hebben geen dure of elektrische fietsen nodig, maar degelijke fietsen die tegen een stootje kunnen. In het distributiecentrum in Oekraïne doen we een laatste check of reparatie. Vanaf daar gaan ze naar de plekken waar ze nodig zijn.“

Afgedankte ambulances

Mutsei reed eerder afgedankte ambulances met medische hulpgoederen naar haar geboorteland. Ze is sinds het uitbreken van de oorlog in het land zes keer terug geweest. “Vanuit Oekraïne kregen we een hoop verzoeken om fietsen. Die zijn er in bepaalde gebieden helemaal niet”, stelt ze. Ze heeft via Facebook ook al driehonderd fietsen ingezameld van particulieren. De helft daarvan is al in Oekraïne.

Wethouder Mobiliteit Melanie van der Horst stelt op de site van de gemeente het belangrijk te vinden dat Amsterdam ‘als fietsstad, een kleine bijdrage kan leveren om te helpen’. De fietsen gaan vooral naar medisch personeel en vrijwilligers. “Door niet opgehaalde fietsen van het fietsdepot te doneren, worden Oekraïners beter in staat gesteld om hulp te bieden. Op de fiets kunnen zij zich veel makkelijker verplaatsen”, aldus de wethouder.

De gemeente Amsterdam doneerde in mei dit jaar al 320 fietsen uit het depot aan (nood)opvanglocaties van vluchtelingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.