Tier Mobility Utrecht deelscooter
Geen meerwaarde

Elektrische deelscooters in Utrecht verleden tijd

De deelscooters van Tier Mobility verdwijnen uit het Utrechtse straatbeeld, maar er komen vijfhonderd deelfietsen voor terug. ANP / Hollandse Hoogte / Gerard Til, 2022

De gemeente Utrecht wil af van de driehonderd elektrische deelscooters die het afgelopen jaar in de binnenstad gebruikt werden. Het contract met de deelaanbieder Tier Mobility wordt daarom niet verlengd. In plaats daarvan krijgen inwoners de beschikking over vijfhonderd elektrische deelfietsen.

De deelscooters worden gebruikt voor ritjes van gemiddeld 3,5 kilometer. Dit is evenveel als de afstand die fietsers afleggen. Daarnaast worden bromfietsen en fietsen ongeveer even lang gebruikt. Reden genoeg voor wethouder Mobiliteit Lot van Hooijdonk, om de deelscooter in de ban te doen. “De deelscooters hebben geen meerwaarde, als ze net als fietsen voor dezelfde afstanden worden gebruikt. Fietsen is gezonder en bovendien passen de elektrische fietsen in de bestaande parkeergelegenheden die er al zijn in de stad. Daarom geven we de voorkeur aan fietsen boven scooters”, aldus een woordvoerder.

Smalle straatjes

Lisette van Oss is beleidsadviseur en projectmanager deelmobiliteit bij de gemeente Utrecht en lichtte het besluit gisteren toe op de Nationale Conferentie Duurzame Mobiliteit. “We willen dat elektrische deelscooters meer gebruikt worden voor de lange afstanden en niet voor de korte ritjes in de stad. Utrecht heeft veel smalle straatjes en mensen leggen met een scooter niet meer afstand af dan met een e-bike. Onze wethouder wil focussen op actieve deelmobiliteit, en we zien dat de scooter vaak ten koste gaat van wandelen of fietsen en niet van de auto.”

Als het aan de gemeente Utrecht ligt, verdwijnt de scooter niet helemaal. Als in de toekomst de omliggende gemeentes scooters accepteren, is het idee om met scooters de gemeentegrenzen over te kunnen. “De gemeente is in gesprek met regionale partners over de mogelijkheden voor regionaal deelvervoer.’’

Op 1 januari moeten alle elektrische deelscooters weggehaald zijn. Tier Mobility gaat vanaf november geleidelijk de scooters weghalen en informeert de gebruikers hiervan.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.