High Five verkeersproject
Verkeersproject

‘High fivend’ naar school om fietsen en lopen te belonen

Eerder deden scholen in Vlaanderen mee met het verkeersproject High Five. High Five

Het belonen van basisschoolkinderen met gadgets en uitjes moet zowel ouders als kinderen stimuleren vaker lopend of fietsend naar school te gaan. Dat is de gedachte achter ‘High-Five’, een verkeersproject waar drie basisscholen in Veenendaal onlangs mee van start zijn gegaan.

Met High-Five sparen de leerlingen met een fiets-tag of scan-armbandje digitale munten als zij lopen of fietsend naar school komen. Onderweg naar school ‘high fiven’ ze met een scan-handje dat op de route hangt. De gespaarde munten kunnen leerlingen vervolgens online inwisselen voor gadgets of een uitje.

Het doel van High-Five is dat kinderen, ouders en leerkrachten vaker met de fiets of lopend naar school gaan. Zo worden kinderen zich meer bewust van hun omgeving en volgen zij in principe elke dag een praktische verkeersles. Daarnaast bevordert verkeersproject High-Five de verkeersveiligheid rondom de school, want het aantal auto’s en de parkeerproblemen verminderen. High-Five draagt dus bij aan een betere verkeersveiligheid, maar ook aan een schoner milieu en een betere gezondheid.

Graadmeters

De High-Five palen monitoren anoniem het aantal fietsers en wandelaars. Een woordvoerder van de Provincie Utrecht, die het project subsidieert, vertelt hoe de resultaten beoordeeld worden. “Wat we belangrijke graadmeters vinden in de pilot zijn dat er meer kinderen met de fiets naar school gaan, dat ze zich veiliger voelen op de fiets, en dat ouders meer betrokken zijn bij het naar school lopen of fietsen met hun kind(eren).”

Gedeputeerde Arne Schaddelee is blij met het project: “Hoe meer kinderen en ouders met de fiets of te voet naar school gaan, hoe beter. Kinderen die jong met fietsen beginnen, blijven dat vaak hun hele leven doen. De investering loont, maar de rol van de ouder is hierbij onmisbaar.”

De pilot loopt het hele schooljaar, daarna wordt het project geëvalueerd. Veenendaal is de eerste gemeente in de provincie Utrecht waar High-Five van start is gegaan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.