10 euro

Proef met elektrische OV-fiets op station Driebergen-Zeist

Treinreizigers kunnen vanaf station Driebergen-Zeist in plaats van een ‘gewone’ fiets nu ook een elektrische OV-fiets huren. De Nederlandse Spoorwegen beginnen op dat station met een proef, waarbij daar een jaar lang dertig e-bikes te huur zullen zijn.

De NS wil met de pilot onderzoeken of de OV-e-bike aan “de wensen van onze reizigers voldoet en een waardevolle aanvulling is op de huidige OV-fiets”. Op termijn komen de e-bikes nog op drie andere stations te staan, onduidelijk is welke.

Het kost 10 euro per keer om zo’n fiets (per 24 uur) te huren. Met een volle accu kan op de zogenoemde eco-ondersteuningstand maximaal 110 kilometer worden gefietst. Ze kunnen maximaal 25 kilometer per uur en de accu’s worden opgeladen met 100 procent groene stroom, zo stelt de NS. Met normale ondersteuning kom je 70 kilometer ver en bij de hoogste ondersteuningstand 50 kilometer.

Gps-tracker

Het huren van een OV-ebike is net zo makkelijk als een OV-fiets door het scannen van de sleutel en OV-chipkaart. Reizigers met een NS-flex abonnement kunnen direct een OV-ebike huren. Reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart activeren eenmalig het gratis OV-fietsabonnement en kunnen vervolgens een OV-ebike huren.

De NS wil weten hoeveel vraag er is naar e-bikes en voor welke afstanden die interessant zijn. Voor de proef zijn de fietsen uitgerust met een gps-tracker zodat gegevens verzameld kunnen worden. Om de privacy van gebruikers te bewaken, worden persoonsgegevens en locatiegegevens apart van elkaar opgeslagen. Verder wordt gebruikers gevraagd naar hun ervaring.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van vliet

Bron: OVPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.