Rijgedrag Nederlandse bestuurders
Onderzoek

Meerderheid Nederlanders vindt zichzelf een voorbeeldig bestuurder

Nederlanders beoordelen hun eigen rijgedrag met een dikke voldoende. Univé, 2022.

Het is een bekend gegeven: jezelf een voorbeeldig bestuurder vinden, maar op de rijstijl van andere weggebruikers een stuk kritischer zijn. Dit blijkt ook uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé. Nederlanders waarderen hun eigen rijgedrag met een gemiddelde van 7,6.

Ruim 60% van de 1007 respondenten gaf zichzelf een 8 of hoger. Ook hun partners en ouders kunnen met gemiddelden van 7,6 en 7,2 rekenen op een mooie beoordeling. Dat geldt een stuk minder voor andere weggebruikers, want over de rijstijl van ‘de gemiddelde Nederlander’ zijn Nederlanders een stuk minder enthousiast.

Met name oudere automobilisten en mannen zijn bovengemiddeld tevreden over hun eigen verkeersdeelname wanneer het gaat om veiligheid, blijkt uit het onderzoek. Ruim een kwart van de 65-plussers vindt de eigen rijstijl zeker een 9 waard, een rapportcijfer dat ook 1 op 5 mannelijke bestuurders zichzelf toekent. Vrouwen blijken met een gemiddelde beoordeling van 7,7 licht positiever over het rijgedrag van hun partner dan dat van hunzelf (7,5), 19% geeft hun wederhelft zelfs minstens een 9 als het gaat om veilige verkeersdeelname.

Rijgedrag ‘gemiddelde Nederlander’

Vooral jongeren zien verbeterpunten om hun eigen rijgedrag te verbeteren. Dat lijkt sowieso te gelden voor de medeweggebruikers die de respondenten in het verkeer treffen. Het rijgedrag van ‘de gemiddelde Nederlander’ kan met een gemiddelde beoordeling van 6,6 namelijk op aanzienlijk minder waardering rekenen. Volgens twee derde zit er voor hun op zijn best een 6 of een 7 in, terwijl 13% van de Nederlanders hun rijgedrag met een onvoldoende afkeurt. De meeste respondenten zijn van mening dat vooral (andere) mannen voor meer gevaar op de weg zorgen. Weinig verrassend vinden zij daarnaast dat een jonge leeftijd en gebrek aan rijervaring de kans op onveilige verkeerssituaties vergroten.

Kwestie van perceptie

Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN) is er nauwelijks verbaasd over dat Nederlanders het rijgedrag van zichzelf, hun partner en hun ouders veiliger vinden dan dat van (andere) medeweggebruikers. “Een kwestie van perceptie. We zijn bekend met onze eigen kwaliteiten en die van onze naasten en beoordelen onszelf als de perfecte bestuurder. Op anonieme weggebruikers die ons met manoeuvres op hoge snelheid wel eens in gevaar kunnen brengen of die ons juist in de weg zitten met hun lagere snelheid zijn we een stuk kritischer.”

In samenwerking met VVN lanceerde Univé deze maand Veilig op Weg, een tool waarmee autoverzekerden via hun gebruikersapp inzicht krijgen in hun daadwerkelijke rijgedrag. “Via Veilig op Weg willen we veilig rijgedrag en daarmee de algehele verkeersveiligheid helpen bevorderden”, legt Johan van den Neste uit. Volgens de directeur van Univé Schade monitort de tool in welke mate gebruikers optrekken en afremmen, zich aan de snelheid houden en hun telefoon gebruiken tijdens het rijden.

Lees ook:

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

U bent ingelogd als "".

Indien dit onjuist is, kunt u uitloggen.

Nog maximaal tekens