Onderzoek thuiswerken Anders Reizen
Onderzoek

Ruim de helft werknemers wordt niet gestimuleerd duurzamer te reizen

Ruim de helft van de werknemers wordt door de werkgever niet gestimuleerd duurzamer te reizen.Kantar Public / Coaltie Anders Reizen, 2022

Ruim de helft van de werknemers (54%) wordt door hun werkgever niet gestimuleerd duurzamer te reizen. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van de Coalitie Anders Reizen, waarin ruim 2.000 werknemers naar hun persoonlijke situatie werd gevraagd. Dat is opvallend, want de helft van de respondenten werkt tot 15 kilometer van huis. 

Voor werkgevers is juist deze doelgroep bijzonder interessant: de fossiele auto kan voor deze afstand makkelijk worden vervangen door de (elektrische) fiets. Voor het verduurzamen van de thuiswerkplek is het percentage dat niet wordt aangemoedigd door de werkgever nog veel hoger. Bijna 9 op de 10 werknemers wordt door hun werkgever niet gestimuleerd om hun woning – en daarmee hun thuiswerkplek – te verduurzamen (87%). Ruim de helft van de ondervraagden (51%) is bovendien niet goed op de hoogte van subsidies om de woning te verduurzamen.

Krappe arbeidsmarkt

Het niet stimuleren van duurzaam reizen en wonen kan met de huidige krapte op de arbeidsmarkt voor werknemers een reden zijn om van werkgever te veranderen. Uit de resultaten komt naar voren dat dit nu voor 8% van de werknemers geldt, maar nog eens 22% sluit dit in de toekomst niet uit. Werknemers en werkgevers voeren over deze onderwerpen nauwelijks het gesprek. Meer dan de helft van de respondenten voert met de werkgever geen gesprek over hoge brandstofkosten (56%), en 6 op de 10 werknemers spreekt niet over stijgende energiekosten met hun werkgever (62%).

Energierekening vs. brandstofkosten

Verder blijkt uit het onderzoek dat thuiswerkende werknemers liever besparen op hun energierekening dan op hoge brandstofkosten. Dit geldt voor bijna de helft van de ondervraagden. Extra zorgen zijn er bij werknemers met een sociale huurwoning; 68% van hen maakt zich (zeer) veel zorgen. Dat leidt ertoe dat werknemers weer vaker naar kantoor gaan en vaker aansluiten in de file. 51% van hen rijdt in een fossiele auto. Voor bijna 1 op de 6 werknemers is het geen kwestie van of-of: zij moeten op de energierekening én op brandstofkosten besparen. Gevraagd naar de reden waarom werknemers afgelopen half jaar minder zijn gaan thuiswerken, wordt de wens van de werkgever als argument genoemd. Veel werkgevers willen hun medewerkers weer vaker terugzien op kantoor.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.