Deelmobiliteit netwerk Interreg
Kennisnetwerk Interreg

Europese samenwerking moet meer inzicht geven over deelmobiliteit

Verschillende Europese steden en organisaties delen hun kennis over het stimuleren van het gebruik van deelvervoer. Provincie Utrecht

Om inwoners van dichtbevolkte gebieden te verleiden vaker deelvervoer te gebruiken in plaats van in de auto te stappen, kwamen vorige week verschillende steden en organisaties samen in Utrecht om kennis te delen. Het netwerk Interreg stelt Europese subsidie beschikbaar om te leren van elkaars goede voorbeelden.

De internationale samenwerking moet leiden tot meer inzicht in wat wel en niet werkt bij deelmobiliteit. Deelnemers zijn onder meer gemeenten, onderwijsinstellingen en vervoerregio’s uit België, Duitsland, Noorwegen, Denemarken en Nederland. Naast de provincie Utrecht zijn ook de Hogeschool Utrecht, Gemeenten Rotterdam en Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam aangesloten.

“Deelmobiliteit is nodig om de grotere vervoersvraag op te vangen, door de toegenomen verstedelijking van onze regio”, legt Eric van Dijk van de provincie Utrecht uit. Hij doet namens de provincie mee aan het kennisnetwerk. “Er is veel minder plek om alle voertuigen kwijt te kunnen. Dus het delen van voertuigen is dan een interessant alternatief. Maar hoe maken we dat aantrekkelijk voor de inwoners?”

Het doel is dat uiteindelijk de inwoners en bezoekers van de betrokken regio’s kunnen profiteren van de ruime keuze in deelmobiliteit. “Ze zullen gemakkelijker kunnen kiezen tussen verschillende vormen van vervoer om zo optimaal van A naar B te kunnen komen”, aldus Van Dijk.

Aanpak deelvervoer Utrecht

Eerder schreef de Utrechtse wethouder Mobiliteit Lot van Hooijdonk in haar aanpak deelvervoer, dat in 2030 inwoners deelvervoer vanzelfsprekender moeten vinden dan het bezit van een eigen auto. Nu al heeft zo’n 30% van de Utrechters geen eigen auto. Door het aanbod van deelauto’s te vergroten en gebruik van deelvervoer verder te stimuleren, moet het gebruik van elektrische deelfietsen, deelbakfietsen en deelauto’s nog normaler worden, aldus de wethouder.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.