Opening deelhub Vaartsche Rijn
Goedopweg

Vaartsche Rijn heeft primeur met landelijke huisstijl deelhub

Secretaris Vivianne Heijnen en wethouder Lot van Hooijdonk openen de deelmobiliteitshub in Vaartsche Rijn.Goedopweg, 2022

In de Utrechtse wijk Vaartsche Rijn is gisteren een nieuwe deelmobiliteitshub geopend door staatssecretaris Vivianne Heijnen en de Utrechtse mobiliteitswethouder Lot van Hooijdonk. De hub heeft als eerste in Nederland een ‘landelijke identiteit’, oftewel: een duidelijk herkenbare huisstijl die op meerdere plekken terug gaat komen.

Bij NS-station Vaartsche Rijn kunnen inwoners en bezoekers vanaf nu op- en overstappen op een elektrische deel(bak)fiets of deelauto. De deelhub is vormgegeven volgens een nieuwe ‘landelijke identiteit’ voor deelhubs (genaamd “HUB”). Naast een herkenbaar logo, is de hub voorzien van de uniforme bewegwijzering, vakmarkering en bebording. Dit moet ervoor zorgen dat elke reiziger in Nederland weet wat ze minimaal kunnen verwachten op de hubs met deze huisstijl. Het sluit daarbij aan op bestaande concepten, zoals het stationsconcept van NS. De komende jaren gaat de gemeente Utrecht meerdere deelhubs realiseren.

Bij de opening van de mobiliteitshub in Vaartsche Rijn vroeg programmamanager van Goedopweg, Esther de Lange, aandacht voor het stimuleren van regionale samenwerking tussen gemeenten en goede afspraken met hen over het gebruik van deelvervoer. Wethouder Lot van Hooijdonk ziet veel kansen in deelvervoer om de stad Utrecht te verduurzamen. “We staan als Utrecht voor een grote mobiliteitsopgave de komende jaren. De ervaringen van de MaaS-pilot en de ontwikkeling van deelhubs, zoals bij station Vaartsche Rijn, leren ons veel over de mogelijkheden voor het slimmer en duurzamer organiseren van mobiliteit in onze stad. En dat is randvoorwaardelijk voor het realiseren van de forse woningbouwopgave in de stad.”

Staatssecretaris Vivianne Heijnen is enthousiast over de nieuwe deelhub. “Door deze deelhub kunnen mensen makkelijk gebruik maken van verschillende vervoersmiddelen. Zo maken we steden beter toegankelijk en bereikbaar. Ik hoop dat er veel meer van dit soort hubs komen in Nederland, want zowel de reiziger als het milieu gaan er hiermee op vooruit.’

Pilot Leidsche Rijn

Voorafgaand aan de officiële opening waren staatssecretaris Heijnen en wethouder Hooijdonk te gast bij Goedopweg en de gemeente Utrecht. Daar werden ervaringen gedeeld over de Mobility as a Service (MaaS)-pilot in de regio Utrecht. De eerste pilot om deelvervoer in de vinexwijk Leidsche Rijn te stimuleren, loopt namelijk eind dit jaar af.

“Ondanks dat de pilot enorm gehinderd werd door de lockdowns en de coronamaatregelen, zijn we blij met het resultaat”, vertelt Marleen Meijers, communicatieregisseur bij Goedopweg. “Vanaf het moment dat de coronamaatregelen opgeheven werden, hebben we veel acties en campagnes gevoerd en zagen we een stijgende lijn in het aantal downloads van de app.” Een paar duizend inwoners zijn gebruik gaan maken van deelvervoer, weet Meijers. “We kijken of mensen echt terugkerende gebruikers zijn van de mogelijkheid om met deelvervoer te reizen. De goede samenwerking tussen Gemeente Utrecht, Goedopweg en de app leverancier Gaiyo heeft hier zeker aan bijgedragen.”

Begin 2023 volgt er nog een officiële evaluatie van de MaaS-pilot Utrecht.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.