Helmplicht scooters
Verkoopcijfers

Geplande helmplicht zorgt voor daling verkochte snorfietsen

Door de aanstaande helmplicht lijken minder mensen te kiezen voor een scooter met een blauw kenteken. Harold Versteeg | Hollandse Hoogte, 2019

Door de komst van de helmplicht voor snorfietsen per 1 januari 2023, lijken meer mensen te kiezen voor de aankoop van een bromfiets, in plaats van een snorfiets. Ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2021 is de aanschaf van bromfietsen met 51% gestegen en de verkoop van snorfietsen nam met 40% af. Het aandeel speed pedelecs nam ook toe met 7%. Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en datacenter RDC over de eerste drie kwartalen van 2022.

Ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2021 is de verkoop van nieuwe elektrische bromfietsen (inclusief speed pedelecs) dit jaar met 44 procent gestegen tot 28.998 exemplaren. Dat is het hoogste aantal voor deze periode van het jaar sinds 2009.  De hoeveelheid verkochte snorfietsen was in de eerste 9 maanden van 2021 nog 42.965, nu zijn dat er slechts 25.834.

BOVAG en RAI Vereniging zijn blij dat reizigers steeds vaker kiezen om zich op korte en middellange afstanden snel en zonder uitstoot te verplaatsen. Bijna 1 op de 2 verkochte brom- en snorfietsen is elektrisch en daarmee lopen deze vervoersmiddelen voorop in de verduurzaming. Volgens RAI Vereniging en BOVAG hebben fabrikanten de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in uitbreiding van het aanbod elektrisch scooters, maar ook in snelle fietsen als de speed pedelec die 7% meer verkocht is ten opzichte van de eerste kwartalen van 2021.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.