OV Rotterdam
OV-mobiliteitskaart

Gemeente Rotterdam koploper in duurzame reiskostenvergoeding

Medewerkers van de gemeente Rotterdam krijgen vanaf 1 januari 100% van hun OV-reiskosten vergoed.Promedia / Marloes Kanselaar, 2022

Medewerkers van de gemeente Rotterdam krijgen vanaf 1 januari 100% vergoed van hun woon-werkreizen met het OV. De Havenstad is de eerste gemeente in Nederland die haar medewerkers op deze manier stimuleert duurzaam te reizen. De gemeente en de vakbonden hebben het akkoord ondertekend voor de nieuwe reiskostenregeling, in de vorm van een gratis OV-mobiliteitskaart.

De nieuwe regeling moet medewerkers stimuleren zo veel mogelijk gezond en duurzaam te reizen met het OV, deelvervoer of de fiets. Naast een complete vergoeding van OV-reizen voor woon-werkverkeer, krijgen medewerkers vanaf 1 april 2023 een vergoeding van 15 cent per gefietste of gewandelde kilometer. Dit is inclusief de elektrische fiets en speed pedelec, tot een maximum van 30 kilometer enkele reisafstand van het woonadres tot de werkplek. Voor autogebruik gaat een vergoeding gelden van 8 cent per kilometer.

Vergoeding ketenreizen

Voor medewerkers die meerdere vervoermiddelen gebruiken om op hun werk te komen, pakt het akkoord ook positief uit. In de huidige reiskostenregeling wordt het gebruik van slechts één vervoermiddel vergoed, maar vanaf 1 april 2023 kunnen medewerkers verschillende vervoermiddelen om naar of van het werk te reizen combineren. De OV-mobiliteitskaart mag gebruikt worden in combinatie met een kilometervergoeding voor woon-werkreizen met de auto, fiets of wandelen.

De regeling ondersteunt daarnaast het Anders Werken, waarbij op verschillende locaties kan worden gewerkt: vanuit huis, kantoor, stad of wijk. Ook wordt er rekening gehouden met bijzondere situaties van medewerkers die voor woon- werkverkeer afhankelijk zijn van de auto.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.