Actie schoolkinderen Haarlem
Verkeersveiligheid

Acties veilige schoolroutes Haarlem worden doorgezet

Bij een eerdere actie van de Haarlemse Joosje Campfens, hielpen vrijwilligers scholieren veilig naar school te fietsen. Joosje Campfens, 2022

De actie van Joosje Campfens om Haarlemse schoolkinderen veilig naar school te begeleiden, krijgt maandag 31 oktober navolging in het bijzijn van wethouder Mobiliteit Bas van Leeuwen. Meerdere straten rondom basisschool de Zuidwester worden op de haal- en brengmomenten afgesloten en ingericht als schoolstraat. Maar als het aan Campfens ligt, blijft het daar niet bij. 

Voor de initiatiefnemer Joosje Campfens is de aanwezigheid van de wethouder “een bevestiging dat de straat op gaan helpt.” “Het is echt tof om te zien wat het in twee maanden allemaal teweeg heeft gebracht. Een belangrijke reden om de acties op te zetten is dat mensen zich gehoord voelen. Ik heb zoveel reacties van bezorgde ouders uit andere steden gekregen. Dit is een hoopgevend signaal: wij laten hiermee zien dat je met elkaar wat voor elkaar kunt krijgen. De pilot met de schoolstraat is een klein stapje. Het doel van de actie is dat de schoolstraat constant wordt ingesteld, vijf dagen in de week.”

Schoolstraten

Bewoners in de buurt van de Zuidwester mogen maandag 31 oktober tussen 8.00 en 8.30 uur en tussen 14.00 en 14.30 uur wel in- en uitrijden, maar worden opgeroepen om tijdens de schoolspits de auto zo min mogelijk te gebruiken. De straten worden daarmee ingericht als zogenoemde schoolstraten. “Leerlingen zijn opgeroepen om zoveel mogelijk te voet en te fiets te komen. Op diezelfde dag doet de school een telling om te kijken op welke manier de leerlingen die dag naar school zijn gekomen. Uiteindelijk moet de school in overleg samen met de betrokken ouders, buurtbewoners en de gemeente, bepalen op welke manier zij door willen gaan met deze actie”, aldus een woordvoerder van de gemeente Haarlem.

Een aantal maanden geleden is de uitvoeringsagenda van verkeersveiligheid vastgesteld. “Hierin hebben we ook opgenomen dat we samen met scholen en politie kijken hoe we de loop- en fietsroutes van en naar school veiliger kunnen maken door een betere inrichting van de omgeving, gedragscampagnes en verkeerseducatie”, aldus de woordvoerder.

Signaal afgeven

Er is inmiddels contact geweest tussen Campfens en de gemeente. “Zij zien ook dat er iets moet gebeuren. En de gemeente geeft met het invoeren van de tijdelijke schoolstraten ook een signaal af, dat ze verandering en verbetering willen. Maar er moet gekeken worden naar oplossingen die op korte termijn al effect hebben, zoals drempels aanleggen en borden plaatsen. Het grondig aanpassen van de gevaarlijke wegen duurt nog veel te lang. We moeten ons afvragen: ‘wat kan je vandaag doen, om het morgen veiliger te krijgen? Dit stimuleert ons om verder te gaan met andere acties.”

Zo gaat Campfens ook morgen weer de straat op, in de omgeving van de middelbare school Sanctia Maria. Samen met een groep vrijwilligers worden de scholieren geholpen hun route veilig te laten afleggen. “We hebben gevraagd of de gemeente hier ook bij aanwezig wilde zijn, maar het nadeel is dat de gemeente alleen kan helpen binnen de bestaande regels. Je kunt geen actie voeren tegen jezelf. Maar wij gaan het sowieso doen.”

De maat vol

Op dinsdag 4 oktober ging Campfens samen met twintig andere bezorgde ouders de straat op, om kinderen veilig naar school te begeleiden. Na jaren van stress en zorgen, was voor Campfens de maat vol en vond ze dat er echt iets moest gebeuren aan de verkeersveiligheid op de Haarlemse straten. Ze nam zich voor dit net zo vaak te herhalen, totdat de gemeente actie zou ondernemen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.