Mobiele flitspaal
50 flitspalen

Mobiele flitspalen moeten hardrijders op risicovolle plekken afremmen

Een mobiele flitser langs de provinciale weg bij Baarle-Nassau. ANP / Hollandse Hoogte / Branko de Lang, 2021

Het Openbaar Ministerie en de politie beginnen in november met het plaatsen van de eerste vijf van in totaal vijftig verplaatsbare flitspalen. Volgend jaar moeten de flitspalen verspreid door heel Nederland op risicovolle plekken hardrijders op de rem doen trappen.

De eerste verplaatsbare flitspaal krijgt op 8 november een plek in Hoorn. De andere palen worden verspreid over vier regio’s neergezet. Aan het einde van dit jaar moeten er door heel Nederland twintig mobiele flitspalen staan, volgend jaar komen er nog dertig bij. “Het streven is om in alle politieregio’s op minimaal één locatie een verplaatsbare flitspaal neer te zetten”, vertelt Marloes van Kessel, voorlichter van het OM, “zodat er een goede spreiding door heel Nederland is.”

Randvoorwaarden

De flitspalen worden ingezet op wegen met een snelheidslimiet van 50, 70 of 80 km/uur. De eerste locaties zijn in overleg met politie en wegbeheerders vastgesteld, op basis van een aantal randvoorwaarden. “Zo moet de locatie aan een aantal criteria voldoen, bijvoorbeeld of er genoeg ruimte in de berm is. Ook willen we de flitspalen op plekken neerzetten waar te hard rijden een groot risico vormt. Op een rechtdoorgaande weg zonder kruisingen zal ook heus te hard gereden worden, maar we zijn vooral op zoek naar locaties waar ze een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid kunnen leveren”, aldus Van Kessel.

Parket CVOM zoekt voor heel Nederland honderdvijftig locaties, waartussen de flitspalen gaan rouleren. De mobiele flitspalen staan gemiddeld zo’n zes tot acht weken op dezelfde plek. Ook is het volgens de persvoorlichting een handig middel om in te zetten bij wegwerkzaamheden, waar tijdelijk een aangepaste maximumsnelheid geldt.

De succesvolle pilot met verplaatsbare flitspalen deed het OM in april besluiten vijftig exemplaren aan te schaffen en in te zetten voor het handhaven van de maximumsnelheid. Op locaties waar de palen stonden, werden veel minder snelheidsovertredingen geregistreerd dan voor de plaatsing.

Wegbeheerders kunnen contact opnemen met parket CVOM via [email protected], als zij een locatie voor een verplaatsbare flitspaal willen aanmelden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.