Snelheidscheck Drenthe VVN
Veilig Verkeer Nederland

Snelheid Drentse automobilisten gecheckt voor onderzoek VVN

Vrijwilligers meten gedurende twee weken de snelheid van voorbijrijdende automobilisten, op meerdere plekken in Drenthe. Veilig Verkeer Nederland, 2022

Veilig Verkeer Nederland (VVN) onderzoekt twee weken lang hoe het gesteld is met de verkeersveiligheid in de provincie Drenthe. Vrijwilligers van de verkeersorganisatie meten dagelijks op vijftig plekken binnen de bebouwde kom de snelheid van voorbijrijdende automobilisten, om waar nodig maatregelen af te dwingen bij wegbeheerders.

Een vergelijkbare controle werd vorig jaar al uitgevoerd in de provincie, in samenwerking met Veilig Bereikbaar Drenthe. “Op één dag werden ruim 7.000 voertuigen gecontroleerd op snelheid”, aldus Rob Stomphorst, woordvoerder van VVN.  Per locatie liepen de resultaten van de snelheidscheck toen sterk uiteen. Er zijn locaties waar men zich uitstekend aan de snelheid hield maar ook locaties waar 90% van de automobilisten te hard reed. De hoogst gemeten snelheid op een 50 km/uur-weg was maar liefst 101 kilometer per uur. Veilig Verkeer Nederland deelt na de tweeweekse actie de resultaten met gemeenten en de provincie Drenthe en gaat na of op basis hiervan VVN Buurtacties nodig zijn.”

Consequenter handhaven

Ook hoopt Stomphorst dat wegbeheerders, gemeenten en provincies op basis van de resultaten hun verantwoordelijkheid pakken en maatregelen nemen. Dit hoeven niet per se dure, infrastructurele oplossingen te zijn. Consequenter handhaven of gedragscampagnes kunnen er volgens de woordvoerder al voor zorgen dat je ‘de vaart uit de straat haalt’. “Het sluit ook goed aan bij de risicogestuurde aanpak, die in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid centraal staat: breng de gevaarlijke plekken in kaart en probeer daar gevaarlijk rijgedrag te ontmoedigen. Je kunt in het verkeer geen tijd winnen, dat kwartje valt nog niet bij iedereen.”

VVN deelt geen boetes uit aan automobilisten die te hard rijden. “We zijn geen handhavers, maar een verkeersveiligheidsorganisatie. Het is eigenlijk meer een peiling zodat we weten hoe we ervoor staan.”

Als het aan VVN ligt, wordt er ook in andere provincies vergelijkbare snelheidschecks uitgevoerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

1 reactie op “Snelheid Drentse automobilisten gecheckt voor onderzoek VVN”

Auke De Jong|02.11.22|20:57

ik wil helemaal af van snel fietser snor fieters want dat is ook gevaarlijk voetgange vertouwen fieters niet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.