Onderzoek Greenwheels
Onderzoek Greenwheels

Kwart autobezitters wil groenere wijk, maar 40% wil auto niet kwijt

Ondanks dat een kwart van de Nederlanders graag in een autoluwe wijk woont, zegt slechts 40% de eigen auto op te willen gevenGreenwheels

Een kwart van de Nederlandse bevolking wil dat de gemeente zorgt voor een groenere en autoluwe woonwijk, terwijl zo’n 40 procent van autobezitters zegt hun eigen auto niet op te willen geven. Dit blijkt uit een onderzoek dat Greenwheels heeft laten uitvoeren in aanloop naar de Nationale Klimaatweek. Met het onderzoek wil de deelauto aanbieder achterhalen in hoeverre Nederlanders bereid zijn een bijdrage te leveren aan minder CO2-uitstoot.

Vier op de tien Nederlanders zouden hun auto alleen weg doen als zij zelf niet meer kunnen of mogen autorijden. Daarnaast zegt bijna 15% dit pas te overwegen als er toegang is tot een betere OV-verbinding. Ook speelt de woon-werkafstand (14%) en de nabijheid van familie en vrienden (12%) een grote rol.

Tegelijkertijd wil ruim een kwart van de Nederlandse bevolking dat hun gemeente zorgt voor een groenere en autoluwere woonwijk. Als parkeerplaatsen zouden verdwijnen, dan ziet ruim de helft van de ondervraagden daar het liefst een groenvoorziening voor in de plaats. Het liefst parkeert één op de drie mensen hun auto voor de deur of op eigen terrein. Een op de vijf vindt het geen probleem om vijfhonderd meter te lopen. Van de respondenten met een parkeervergunning wil ruim de helft die niet opgeven.

De resultaten van het onderzoek geven een beeld van de bereidheid van Nederlanders om een bijdrage te leveren aan duurzame mobiliteitsoplossingen, zoals het wegdoen van de auto en meer gebruikmaken van openbaar vervoer en de deelauto. Greenwheels is Klimaatsupporter van de Nationale Klimaatweek die deze week plaatsvindt, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.