Campagne lachgasballon_Team Alert
CAMPAGNE TeamAlert

1 op de 4 jongeren durft bestuurder niet aan te spreken op lachgasgebruik

Beeld van een eerdere campagne van TeamAlert: 'Lachtgasballon'2020, TeamAlert

Hoewel jongeren vinden dat lachgas in het verkeer gevaarlijk is, vindt een op de vier jongeren het vervelend om een bestuurder aan te spreken op lachgasgebruik. Veel jongeren voelen zich niet verantwoordelijk voor het lachgasgebruik van anderen. Ze willen zich niet bemoeien met het gedrag van anderen en praten nauwelijks met elkaar over het gebruik. Dit bijkt uit onderzoek van TeamAlert.

Om het lachgasprobleem in het verkeer aan te pakken, heeft TeamAlert voor derde keer op rij de campagne ‘Rij Ballonvrij’ gelanceerd om lachgasgebruik onder jongeren in het verkeer tegen te gaan. De focus ligt dit jaar op de passagiers, om hen te helpen hun bestuurder aan te spreken op lachgasgebruik. ‘Word geen clown in het verkeer. Hoe spreek jij een ander aan?’ is de boodschap die hierbij centraal staat.

Auto ideale plek

Hallucineren, flauwvallen of verlamming in de benen. Deze en andere bijwerkingen maken lachgas in het verkeer levensgevaarlijk. Veel jongeren vinden de auto de ideale plek om het gas te gebruiken, vanwege het comfort en de privacy. Ze doen dat vaak als ze stilstaan, maar daarna is de drempel om de auto toch te starten minder hoog.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat): “Het aantal ongevallen waarbij lachgas een rol speelt, is veel te groot, ik vind dat zorgwekkend. Het kabinet zet daarom in op het aanpakken van lachgasgebruik in het verkeer.” Het gaat de minister naast handhaving om voorlichting en bewustwording, met jongeren als belangrijke doelgroep. Op de campagnewebsite rijballonvrij.nl is een kant-en-klare ‘gereedschapskist’ te downloaden met diverse campagnematerialen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Bron: ANP, Stichting TeamAlert

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.