Fietsgedrag mbo-studenten
Enquête

Onderzoek gestart om meer mbo-studenten op de fiets te krijgen

De provincie Utrecht wil meer inzicht krijgen in het fietsgedrag van mbo-studenten. Juri Hiensch, 2022

De provincie Utrecht start een onderzoek om meer te weten te komen over het fietsgedrag van mbo-studenten. Het onderzoek is een samenwerking van de provincie Utrecht met mobiliteitsadviesbureau XTNT, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de gemeente Amsterdam.

Er is al veel onderzoek gedaan naar fietsgedrag, maar de mbo-student is een doelgroep die vaak buiten beschouwing blijft. “Keer op keer is er onderzoek gedaan bij de doelgroep hoger opgeleiden”, legt een woordvoerder van de provincie Utrecht uit. “Dit zorgt ervoor dat we eigenlijk nog weinig weten over de motieven en weerstanden achter het fietsgedrag van praktisch opgeleiden, en zo ook mbo-studenten. Terwijl in de praktijk blijkt dat juist deze doelgroep relatief minder fietst.”

Vragenlijst

Door middel van een een vragenlijst onderzoeken de partijen hoe mbo-studenten nu naar school gaan. Specifiek richt het onderzoek zich op fietsgedrag. Zo wordt studenten gevraagd hoe vaak zij met welk type vervoersmiddel naar school gaan en waarom ze die keuze maken. Eind dit jaar worden de resultaten verwacht. “Met dit onderzoek hopen we meer inzicht te krijgen in waar eventueel behoefte aan is om meer studenten op de fiets te krijgen.”

Eerder dit jaar startte de provincie Utrecht een campagne om meer mbo-studenten op de fiets naar school te krijgen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zij in de ochtendspits 2,5 keer zo vaak het openbaar vervoer (OV) gebruiken als hbo- en wo-studenten. De evaluatie van deze campagne wordt binnenkort verwacht.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.