Boetes telefoongebruik verkeer
Verkeersovertredingen

Bellende en appende bestuurders vaker op de bon geslingerd

Bellende of appende weggebruikers zijn de afgelopen zomer vaker op de bon geslingerd dan in dezelfde periode vorig jaar.Unsplash / @Alexandre Boucher, 2018

Het aantal verkeersboetes voor telefoongebruik in het verkeer is in de periode mei tot en met augustus met een derde gestegen. Vorig jaar werden 47.438 mensen gezien die een telefoon vasthielden achter het stuur, dit jaar waren dat er 66.150. Bijna een derde van dat aantal komt door telefoongebruik op de fiets (21.029). Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De inzet van MONOcams door de politie is een verklaring voor de toename van het aantal boetes voor telefoongebruik. Met deze camera’s worden weggebruikers gecontroleerd op het vasthouden van een mobiel apparaat achter het stuur. Ook kunnen bestuurders vanuit touringcars in de gaten gehouden worden.

Het totale aantal verkeersovertredingen is in de periode mei tot en met augustus met iets meer dan een procent gedaald, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Afgelopen jaar werden er 2.937.812 verkeersovertredingen vastgesteld. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn dat er ongeveer 40.000 minder dan vorig jaar. Toen ging het om 2.977.737 boetes.

Trajectcontroles

De meeste boetes, bijna 2,4 miljoen, zijn opgelegd wegens te snel rijden. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er meer dan 2,5 miljoen. De meeste verkeersovertredingen zijn vastgesteld met behulp van digitale hulpmiddelen, zoals camera’s, of een flitspaal.

Bij trajectcontroles zijn ruim 60.000 boetes minder uitgedeeld dan vorig jaar. Volgens het ministerie houden bestuurders zich beter aan de maximumsnelheid nu de controles er een tijdje staan. “Ook zijn op bepaalde wegen de trajectcontroles minder beschikbaar geweest vanwege onderhoudswerkzaamheden.”

Lees ook:

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

U bent ingelogd als "".

Indien dit onjuist is, kunt u uitloggen.

Nog maximaal tekens