Fietsers onveilig ANWB
Snelheidsverschillen

ANWB: 1 op de 5 fietsers voelt zich vaak onveilig op fietspad in de stad

Ongeveer de helft van de fietsers verwacht dat door bredere fietspaden de veiligheid zal verbeteren.ANWB

Een op de vijf fietsers voelt zich vaak onveilig op het fietspad binnen de bebouwde kom. De toenemende drukte en snelheidsverschillen op en rond de fietspaden vormen belangrijke oorzaken. Maar ook het gedrag van andere weggebruikers zorgt voor een onveilig gevoel. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim 6.000 fietsers.

De algehele fietsveiligheid binnen de bebouwde kom wordt door de respondenten beoordeeld met een 7,9. Toch voelt een groot deel van de fietsers zich wel eens onveilig, onder meer doordat auto’s, vrachtauto’s en bussen met hoge snelheid vlak langs fietsstroken rijden. Op de fietspaden zelf zijn het vooral de stadsfietsers die vinden dat de verschillen in snelheden te groot zijn. Elektrische fietsers hebben hier ook last van en geven daarnaast vaker aan zich onveilig te voelen door de grootte en breedte van andere voertuigen op het fietspad. Ook afleiding door het gebruik van de mobiele telefoon en fietsers die geen richting aangeven zorgen voor een toenemend gevoel van onveiligheid.

Meer handhaving

Ongeveer de helft van de fietsers verwacht dat door bredere fietspaden de veiligheid zal verbeteren. Ook meer handhaving wordt door 8 op de 10 fietsers gezien als een goede maatregel.

De veiligheid en het comfort van de fietspaden zelf kunnen volgens de fietsers ook beter. Fietsers storen zich met name aan te smalle paden en slechte kwaliteit van het wegdek door boomwortels, scheefliggende tegels en/of scheuren in het asfalt.

Het aantal fietsers dat bij een ongeluk ernstig gewond is geraakt, is de afgelopen tien jaar met bijna een derde toegenomen. De ANWB maakt zich hierover grote zorgen en vindt dat fietsveiligheid een prioriteit moet zijn in alle gemeenten. Het onderzoek geeft inzicht in de knelpunten die fietsers ervaren. De ANWB gaat met gemeenten in gesprek over de resultaten van het onderzoek.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.