Yunex Traffic mobiliteitsprijs
Yunex Traffic

Winnaar World Smart City Award maakt steden leefbaarder

Yunex Traffic won deze week de mobiliteitsaward op het Smart City Expo World Congress in Barcelona.Yunex Traffic, 2022

Yunex Traffics heeft de World Smart City Award gewonnen in de categorie mobiliteit. Het bedrijf ontving de prijs voor hun project ‘DIGI-V’. Dit intelligente verkeersmanagementsysteem zorgt voor minder files en uitstoot door verkeer en omgevingsdata aan elkaar te linken. De prijs werd afgelopen week in Barcelona uitgereikt en is in het leven geroepen om innovatieve projecten te belonen die steden duurzamer en leefbaarder maken.

Het ‘Digitalisering van Verkeer-project’ (DIGI-V) van Yunex Traffics werd in 2021 geïmplementeerd in het Duitse Wiesbaden, samen met dochterondernemning Aimsun. Het doel van het project was het reduceren van vervuiling in de stad en daarmee de kwaliteit van leven in Wiesbaden te bevorderen. Yunex Traffic installeerde een verkeersmanagementsysteem dat omgevingsdata registreert en voorzag honderden faciliteiten van de nieuwste verkeerstechnologie.

Dynamische verkeersborden

Met behulp van intelligente sensoren en detectoren meet het systeem vervuilende stoffen zoals stikstof en fijnstof. Ook houdt het gegevens over het weer en verkeersdichtheid bij en herkent het verschillen tussen auto’s, fietsen en voetgangers. Gebaseerd op deze data, regelt het systeem verkeersstromen ten gunste van de omgeving en informeert het weggebruikers over optimale snelheid en weggebruik via dynamische verkeersborden. Het resultaat: minder files, soepele doorstroming van het verkeer en lagere uitstoot.

“In Wiesbaden hebben we bereikt wat veel steden over de hele wereld proberen te bereiken: betere luchtkwaliteit, lagere verkeersuitstoot en daarmee een hogere kwaliteit van leven in de stad”, aldus de CEO van Yunex Traffic, Markus Schlitt. “Om die reden kan DIGI-V een voorbeeld zijn voor alle Europese steden.”

Het prijswinnende project liet drie andere finalisten achter zich. Bedrijven en organisaties uit ruim zestig landen deden mee. De award wordt jaarlijks uitgereikt op het Smart City Expo World Congress.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.