Jetten en Heijnen Klimaattop
Klimaattop Egypte

Nederland helpt wereldwijd tienduizend fietsexperts opleiden

Klimaatminister Rob Jetten en staatssecretaris Vivianne Heijnen pakken de fiets naar de klimaattop. Ministerie van IenW, 2022

Fietsland Nederland wil wereldwijd tienduizend fietsexperts helpen opleiden, die andere landen kunnen helpen fietsvriendelijker te worden. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het initiatief aangekondigd op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. Ze roept tegelijkertijd overheden, banken en ontwikkelingsorganisaties op om in de fiets te investeren.

Concreet gaat het bijvoorbeeld om verkeerskundigen en planologen, die leren hoe fietsstimulering werkt en hoe infrastructuur kan bijdragen aan een veilige en goede plek voor fietsers in steden. In veel landen ontbreekt het nu nog aan kennis over “veilige en comfortabele fietsinfrastructuur”. Bovendien is fietsen en fietsinfrastructuur relatief goedkoop.

Voor de opleidingen werkt Nederland onder meer samen met het VN-milieubureau UNEP. Ook de Dutch Cycling Embassy, waarin overheden, kenniscentra en bedrijven waaronder fietsfabrikant Gazelle samen optrekken, is erbij betrokken. De opstartkosten van 150.000 euro zijn voor rekening van het ministerie.

“In Nederland hebben we geluk”, laat Heijnen weten in een verklaring. “We kennen al jarenlang de voordelen van fietsen en we hebben kennis en geld om te investeren in goede fietspaden en fietsenstallingen. Ik gun andere landen en ons klimaat dat ook.”

Het uiteindelijke doel is in 10 regio’s wereldwijd 40 lichtingen met 25 deelnemers op te leiden, zodat de 10.000 bereikt wordt. In 2033 moet het klaar zijn. De eerste opleiding voor fietsexperts start naar verwachting volgend jaar.

Heijnen Dutch Cycling Embassy
Lucas Harms, directeur van de Dutch Cycling Embassy, samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen op de klimaattop in Egypte.

Oranje fietsen

Het is de eerste keer dat de fiets zo’n grote rol op een klimaattop speelt. De nieuwe afspraken worden vandaag getekend op een fietsevent dat Nederland organiseert. Die bijeenkomst gaat over het beschikbaar maken van internationale financiering voor fietsinfrastructuur door ontwikkelingsbanken en in klimaatfinanciering. In het bijzonder voor ontwikkelingslanden waar dat geld niet altijd beschikbaar is. De vervoersbehoefte in veel ontwikkelingslanden stijgt snel en het heeft veel voordelen om daarbij direct naar de fiets te kijken.

In Sharm-el-Sheikh geven Nederlandse delegatieleden het goede voorbeeld: zij rijden rond op oranje fietsen. Die heeft de Nederlandse ambassade in Caïro geregeld.

Ook in Nederland blijft er ondertussen veel aandacht voor het belang van de fiets. Staatssecretaris Heijnen heeft afgelopen maandag voor 780 miljoen aan investeringen van het Rijk in doorfietsroutes, fietsenstallingen en fietstunnels en -bruggen bekend gemaakt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.