Bakfiets Leiden
Vervangen autoritten

Leiden blijft deelscooters weren, maar staat wel deelbakfietsen toe

Vanaf het voorjaar 2023 moeten er in Leiden minimaal vijftig deelbakfietsen te gebruiken zijn.Moose (Bailey and Muppet) / Flickr, 2007

Dat leuke kastje van Marktplaats ophalen, extra veel weekendboodschappen doen, of een paar zware verhuisdozen verplaatsen: inwoners van de gemeente Leiden kunnen hier binnenkort een deelbakfiets voor huren. Hoewel de stad ander deelvervoer zoals deelscooters nog weert, ziet het college van B&W wel heil in het toestaan deelbakfietsen. Dit type voertuig zou de meeste autoritten namelijk vervangen.

“Op termijn worden meer gebieden in de stad autoluw en duurzaam ingericht met ruimte voor voetgangers, fietsers en groen. Het bieden van aantrekkelijke en logische alternatieven voor de auto is dan noodzakelijk”, zo staat in het collegebesluit. De proef met de deelbakfietsen loopt in totaal drie jaar.

Het exacte aantal deelbakfietsen wordt nog met de aanbieder bepaald, maar voor een goede businesscase gaat de gemeente uit van minimaal vijftig deelbakfietsen. “Het streven is om de deelvoertuigen in het voorjaar van 2023 aan te kunnen bieden, nadat de onderhandelingen met de aanbieder zijn afgerond en de juiste locaties zijn bepaald”, aldus woordvoering van de gemeente.

Het stadsbestuur neemt specifieke voorwaarden op in de vergunning met de aanbieder, zoals monitorings- en evaluatiemomenten in de vorm van een tweewekelijks overleg en een ‘go/no go-moment’ na elk jaar. Ook worden afspraken over handhaving en het voorkomen van overlast vastgelegd in de vergunning. Wat betreft parkeeroverlast gaat de gemeente uit van vaste haal-en brengplekken voor een deelbakfiets. “Ook wordt gekeken naar omzetting van huidige parkeerplaatsen voor auto’s in een plaats voor deelbakfiets(en).”

Laag draagvlak deelscooters

Van de deelscooter worden veel inwoners en ook het college minder enthousiast. “Vanwege de beperkte bijdrage aan de mobiliteitstransitie, de mogelijke belasting van de openbare ruimte en het lage draagvlak onder bewoners, worden er voorlopig dan ook geen deelscooters in Leiden toegestaan.”

Nu worden deeltweewielers nog niet (automatisch) toegelaten in de openbare ruimte van de gemeente Leiden. Hiertoe heeft het college in juli 2020 besloten, door een aangepast aanwijzingsbesluit voor deze categorie van deelvoertuigen op te nemen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.