Fietsveiligheid
Vier focuspunten

Kabinet zet 50 miljoen euro opzij om veiligheid fietsers te verbeteren

Een investering van 50 miljoen euro moet de fietsveiligheid van fietsers de komende jaren verbeteren.Sebastiaan ter Burg / Flickr, 2017

Vier aandachtspunten moeten de veiligheid van fietsers de komende jaren gaan verbeteren: ouderen, enkelvoudige ongevallen, sport- en schoolomgevingen en drukte op het fietspad. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) trekt 50 miljoen euro uit om met gerichte maatregelen het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers te verminderen. 

Het aantal fietskilometers nam in de periode 2010-2019 met 10% toe. Bovendien zijn meer ouderen gaan fietsen. Deze toenames brengt een stijging van het aantal fietsslachtoffers met zich mee. De Integrale Mobiliteitsanalyse 2021 voorspelde dat in 2040 het aantal fietsslachtoffers met 80% tot 100% zal zijn toegenomen. Ook het vandaag gepubliceerde SWOV-onderzoek over de halvering van verkeersslachtoffers voorspelt een toename van het aantal fietsongevallen.

Ouderen moeten volgens het kabinet extra worden beschermd, omdat ze bovenmatig zijn vertegenwoordigd in de ongevalscijfers. Daarnaast hebben ze een grotere kans om ernstig gewond te raken bij een ongeval. Enkelvoudige ongevallen zijn een aandachtspunt, omdat in 2019 bij ruim 80% van de ernstige fietsongevallen geen motorvoertuig betrokken was. Voor de school-en sportomgeving is gekozen omdat ongeveer 1 op de 5 fietsers die na een ongeval een Spoedeisende Hulp bezochten, jonger was dan 17 jaar. Het vierde focuspunt, drukte op het fietspad, is een gevolg van de vele verschillende voertuigen met verschillende snelheden op de fietspaden. Met de stedelijke verdichting zal het de komende jaren nog drukker worden.

‘Vernieuwende maatregelen’

De 50 miljoen euro voor fietsveiligheid komt uit de Investeringsimpuls Verkeersveiligheid. Het kabinet had daarmee 500 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de periode tussen 2020 en 2030, waarmee provincies, waterschappen en gemeenten financieel worden ondersteund bij hun plannen voor verkeersveiligheid. Bij de vaststelling van de investeringsimpuls is afgesproken dat 50 miljoen euro is bestemd voor ‘vernieuwende maatregelen’. Mede naar aanleiding van de laatste onderzoeken is met medeoverheden overeen gekomen dat deze middelen worden ingezet om de fietsveiligheid te bevorderen.

Het kabinet maakte vorige week bekend 780 miljoen euro te investeren in fietsinfrastructuur. Een belangrijk punt waarin geïnvesteerd is, is in de verdere aanleg van doorfietsroutes in het hele land. Dat zijn brede fietspaden waar geen of zo min mogelijk kruisend verkeer is, zodat fietsers vlot en veilig kunnen doorfietsen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.