
Thuiswerken
Ministerie: ‘Druk op de wegen neemt komende decennia toe’
Foto: een drukke weg in de buurt van Utrecht Shutterstock, drieshondebrinkfoto
De druk op de wegen blijft de komende decennia groeien. Dat laat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) desgevraagd weten aan VerkeersNet. Thuiswerken op de juiste dagen biedt mogelijk uitkomst. “Veel thuiswerkdagen worden gepland op dagen waarop het al rustiger is op de weg.”
Verder lezen?
Ontwikkel jezelf met vakblad VerkeersNet.
Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de sectoren verkeer en mobiliteit.
Bent u al abonnee van VerkeersNet?
@ Pat Rick – Helemaal eens, maar we hebben nog steeds een VVD-minister, dus zolang die er zit blijft het vroem vroem. OV interesseert ze helemaal niets.
Kijk hoe andere metropolen hun mobiliteit organiseren. Steden als Stockholm bouwen hun metrosysteem langzaam maar gestaag uit, waardoor het 1,2 tot 1,5 miljoen mensen per dag vervoert en de stad veel minder congestie heeft. Vancouver is 10 jaar later begonnen met metro/skytrain, maar heeft inmiddels 60% meer netwerk dan A’dam. Hier moet uitgelegd worden dat men beter nu voor de lange termijn moet investeren en veel problemen met files, vuile lucht, geluidshinder kan oplossen
Mobiliteit in Nederland moet anders worden georganiseerd. Goedwerkende systemen moeten worden uitgebreid. En er moet meer samenwerking zijn om het mobiliteitsvraagstuk op te lossen ipv concurrentie. Concurrentie moet niet worden verward met integraal bedrijfsmatig werken. Drinkwaterbedrijven werken erg bedrijfsmatig, maar er is geen concurrentie. Ze werken kosteneffectief. In het VK is er veel concurrentie op het spoor, maar werkt men niet kosteneffectief of bedrijfsmatig op te kleine schaal.
De regionale lijnen moeten dan goed aansluiten op de IC- en internationale lijnen en rijden volgens frequenties van PHS en lager. NS moet dan wel een plattere, servicegerichte organisatie krijgen of zich organiseren zoals Flix-train, ipv vasthouden aan de pyramide uit het tijdperk van de stoommachine. Dochters van buitenlandse (staats)bedrijven worden vriendelijk bedankt en mogen helpen de problemen op te lossen in hun eigen land (net als NS zich heeft teruggetrokken uit enkele buitenlanden)
En de structuur van het OV moet in NL radicaal anders. Het moet integraler. Binnen de westelijke Randstad is metro/lightrail de backbone van het OV, met hoge frequenties (liefst ATO zoals in Lille). Sommige lijnen van het hoofdspoor kunnen door de vervoerskarakteristiek ook worden omgebouwd tot metro. Dat heeft dan een goede aansluiting op HOV/BRT, bus en tram. Buiten de Randstad gaan de regionale lijnen terug naar de NEDERLANDSE Spoorwegen, die dus lijnen verbinden in heel Nederland.
Buiten de Randstad zou men voor korte trajecten op de autosnelweg extra rijstroken en spitsstroken kunnen realiseren (bijvoorbeeld A67, A76, A2 onder Eindhoven, N50, A50 Paalgraven – Bankhoef). En dan gebruik maken van Crisis en Herstelwet. De stikstof van stilstaande auto’s is 10 keer groter dan van rijdende auto’s omdat de motoren zo zijn geoptimaliseerd. We stoten nu dus onnodig veel stikstof uit. Kijk hoe ze rond Antwerpen spitsstroken hebben gerealiseerd, wat heeft geleid tot minder files
Men zou zsm de N/Z-lijn moeten doortrekken tot Hoofddorp, de ring van A’dam sluiten en een metrolijn naar Zaanstad via een apart station voor Havenstad. Verder IJmeerlijn (het is van de zotte dat de grootste voorstad van A’dam vooral via de snelweg is verbonden. Zo kunnen de A4, A5, A9, A10, A6 en A1 worden ontlast en voorkomen dat regio A’dam vastloopt. Ook rond R’dam/DenHaag zou men de metro/lightrail kunnen uitbreiden. Hoogwaardige en hoogfrequente verbindingen zijn goed alternatief voor auto
Kijk hoe metropolen hun mobiliteit organiseren. Steden als Stockholm bouwen hun metrosysteem langzaam maar gestaag uit, waardoor het 1,2 tot 1,5 miljoen mensen per dag vervoert en de stad veel minder congestie heeft. Vancouver is 10 jaar later begonnen met metro/skytrain, maar heeft inmiddels 60% meer netwerk dan A’dam. Hier moet uitgelegd worden dat men beter nu voor de lange termijn moet investeren en veel problemen met files, vuile lucht, geluidshinder kan oplossen.