Geslaagde aftrap VERKEERSNET Academy

academy2Het was misschien wel de belangrijkste tip van de dag: bezoek regelmatig bijeenkomsten, doe er zoveel mogelijk kennis op en werk aan je netwerk. De tip was afkomstig Karin Vanclusen, directeur van Polis, het netwerk van steden en regio’s rond duurzame stedelijke mobiliteit, tijdens de eerste bijeenkomst van de VERKEERSNET Academy op 28 april in Utrecht over ‘Geld voor mobiliteitsprojecten uit Europa.’

De tip had ook betrekking kunnen hebben op deze middagbijeenkomst zelf, want ‘kennis opdoen’ en ‘netwerken’ staan voorop bij de initiatieven van de VERKEERSNET Academy en dat kwam op deze startbijeenkomst duidelijk naar voren.

Want wie de weg niet wist tot de Europese subsidiecircuits, was na afloop van de bijeenkomst een stuk wijzer. Over de juiste aanpak en procedures, maar ook over de ervaringen van andere gemeenten en regio’s.

Niet dat het bij Europese projecten alleen maar gaat over geld. Ideeën uitwisselen met andere steden en je eigen gemeente op de Europese kaart zetten zijn minstens zo belangrijk, benadrukte niet alleen Karin Vanclusen maar ook Dieuwke Piebenga van de provincie Noord-Brabant en Muriël Pels van de gemeente Utrecht.

Zowel Brabant als Utrecht hebben inmiddels ruime ervaring met het Europese traject. Zo wist Utrecht niet alleen subsidie binnen te halen voor fietsenstallingen, ook nieuwe digitale parkeermeters werden met Europees geld geïnstalleerd (omdat daarmee ook het effect van verkeersmaatregelen op de luchtkwaliteit is te monitoren).

Ja, ingewikkeld is het soms wel, zo’n Europees traject en als je er niet goed in thuis bent kun je maar beter professionele hulp inhuren, aldus de ervaringsdeskundigen. Al was het maar om te voorkomen dat je achteraf moet terugbetalen omdat bepaalde kosten niet gedekt blijken te worden door Europa.

Maar begin in ieder geval binnen je eigen organisatie op een rij te krijgen voor welke thema’s je eventueel een gooi wil doen naar Europese steun, zodat je snel kunt reageren als er een Europese call in beeld komt, aldus Muriël Pels van de gemeente Utrecht.

Een uiterst leerzame middag, die 16 juni gevolgd wordt door de tweede bijeenkomst van de VERKEERSNET Academy over ‘Marketing in de verkeerswereld’. Meer info op www.verkeersnetacademy.nl.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.